"Milivojev štap i šešir" u Požarevcu

Ovogodišnji festival varoških pozorišta Srbije, 11. Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir", održaće se od 17. do 22. februara u Požarevcu, najavio je organizator Centar za kulturu Požarevac.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

09:50

Default images
Драги Ивић / Wikimedia Commons

Festival "Milivojev štap i šešir" nastao je kao pandan glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović" koje se održavaju u Požarevcu početkom aprila u čast i slavu glumačkog poziva i trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene Milivoja Živanovića (1900-1976), rodenog Požarevljanina. Prvi strani glumac koji je dobio Medalju Stanislavski, 1966. godine u Moskvi, Milivoje Živanović je jedini srpski glumac koji ima dva festivala u svoju čast, amaterski i profesionalan.

Igrao je najpre u putujućim družinama, a prelomni trenutak u njegovoj karijeri bio je nastup u trupi Mihajla Mikice Spasića, kada ga je video i Nušić. Od 1923. do 1970. godine ostvario je više od 360 uloga, igrao u više od 30 filmova i televizijskih serija.

Igrao je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u skopskom Narodnom pozorištu, u Narodno pozorište Beograd došao je 1933. godine, a 1947. prešao je u Jugoslovensko dramsko i u njemu ostao do 1970.

Na 11. Amaterskim glumačkim svečanostima, susretima varoških pozorišta Srbije učestvovaće šest predstava u izvodenju amaterskih pozorišta Srbije. Festval u utorak, 17. februara otvara "Ožalošćena porodica" u izvođenju Kamerne scene ''Miroslav Antić'' iz Sente.

Naredne večeri je predstava "Ujka Vanja" u izvođenju požarevačkog pozorišta ''Milivoje Živanović''. U četvrtak, 19. februara publici će se predstaviti amaterski Teatar ''Art lignum'' iz Beograda predstavom "Ssećerna vodica" a naredne večeri Gradsko pozorište ''Abrašević'' iz Valjeva sa predstavom "Mišići".

U subotu, 21. februara na festivalskom programu je "Gospođa ministarka" u izvođenju Teatra Pet iz Beograda a na zatvaranju festivala nastupiće amatersko pozorište AKUD "Obilić" iz Krnjava sa predstavom "Iza kulisa". Svake festivalske večeri stručni žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu za slikovito prikazivanje lika i jednu nagradu za najboljeg glumca večeri koja se sastoji iz replike Milivojevog štapa.

Iz kruga dobitnika štapa, na kraju festivala, stručni žiri proglasiće najboljeg glumca festivala koji kao nagradu dobija šešir i tako kompletira nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: