„Zoran Đinđić” podelio i glumce

Jedan od četvoro glumaca koji su odustali od učešća u projektu Olivera Frljića Nenad Ćirić otkriva kako je tekao rad na predstavi i koji su razlozi za napuštanje, prenose Večernje novosti.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

20:44

Default images

Kako Ćirić navodi, osim njega, posle prve probe odustali su Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj, a nakon tri dana Anita Mančić. Inače, glumci koji su napustili projekat, „prozvani“ su sa scene, to jest, pominju se u završnom delu predstave „Zoran Đinđić” kada se navode i okolnosti u kojima su glumci odustajali od učešća.

Ćirić se Večernjim novostima obratio pismom u kome kaže da se nije slagao sa načinom i tretmanom teme koju je Frljić zadao i kako ju je oformio, “s njegovom političkom idejom u vezi sa komadom”.

Ćirić, koji je prisustvovao na četiri probe, kaže da je protiv da Frljić “čačka po prošlosti”, ali i da ne prihvata nikakvu vrstu kolektivne odgovornosti koja se sugeriše predstavom.

On navodi i da je predstava nastajala iz diskusija učesnika i da je reditelj bio bez gotovog teksta.

“Glumci koji su ostali suprotstavljali su se reditelju, imali su primedbe, ali je atmosfera bila takva da sve što se kaže može da se iskoristi za predstavu i postane deo projekta. I sam reditelj je u jednom trenutku napustio rad na predstavi, da bi se vratio posle nekoliko dana”, navodi on.

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović rekao je da je predstava upozoravajuća na svaki način.

“Mislim da smo se svi našli u nekoj vrsti apatije i da u društvu ne postoji nezavisno mišljenje. Predstava je i napravljena da provocira, pa ja zato toplo pozdravljam i pozitivne i negativne reakcije u javnosti”, kaže Mladenović za Novosti.

On je dodao da on, kao upravnik pozorišta, ne može da se meša u autorsku poetiku i slobodu.

“To ne treba da se cenzuriše. Svi glumci su imali priliku da se zahvale reditelju kao i on njima na saradnji, ukoliko su nezadovoljni. Što se kuće tiče, jasna su pravila”, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: