Srpski "Henri VI" danas u Londonu

Na Kulturnoj olimpijadi u Londonu 11. maja će premijerno biti izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu - Šekspirov "Henri VI" u režiji Nikite Milovojevića.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

09:06

Default images

Na sceni čuvenog Glob teatra prvi put će se čuti srpski jezik, što predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji, istakao je uoči gostovanja upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović.

Reditelj Milivojević izjavio je u vreme proba Šekspirovog komada da je za sve ljude iz pozorišta Glob teatar jedno gotovo mitsko mesto, tako da ima mnogo razloga da bude vrlo uzbuđen i da ceo projekat doživljava kao nešto vrlo posebno.

Kao uvertira ovogodišnjoj Olimpijadi u okviru Festivala "London 2012", u Globu će biti izvedeno svih 37 Šekspirovih komada u postavkama iz isto toliko zemalja.

"Olimpijada je zgodan trenutak da se to igra. Ceo svet će tada biti u Londonu, tako da je to neka vrsta paralelne Olimpijade. Verovatno će London sa Šekspirovim festivalom biti najznačajnije pozorište na svetu", istakao je Milivojević.

On smatra da je "Henri VI" u ovom trenutku pravi izbor i zbog sadržaja, kao "priča o tome kako zbog nekih malih, sitnih interesa propada i gubi se nešto mnogo veće i značajnije".

Što se tiče stila, "Henri VI" će biti kamerna predstava, neka vrsta tragikomedije, sa elementima groteske.

Naslovni lik igra Hadži Nenad Maričić. U velikom ansamblu su Predrag Ejdus, Miodrag Krivokapić, Slobodan Beštić, Jelena Đulvezan i drugi. Koproducenti su Glob teatar i Fond "Laza Kostić".

Predstava će biti izvedena i reprizno, 13. maja, a tokom gostovanja biće otvorene i dve izložbe - "Pozorje Laze Kostića" autora Zorana Maksimovića i "Omaž Šekspiru" autora Dragana Stojkova.

Obe izložbe, kao i predavanje "Šekspir u Srbiji", biće organizovane u edukativnom centru Globa.

Beogradska premijera predstave zakazana je za 9. jun na sceni "Raša Plaović".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: