Francuski đaci: "Kakav je smarač taj Viktor Igo"

Gotovo 120 godina od svoje smrti, Viktoru Igou je pošlo za rukom da razbukta strasti francuske omladine.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2014.

20:40

Default images

Naime, nakon maturskog ispita iz maternjeg jezika, koji su francuski gimnazijalci polagali danas, a na kojem je jedna od tema bila Igoova pesma "Sumrak" (Crepuscule), galska mladež se latila Tvitera kako bi dobrano izvređala čuvenog romanopisca i pesnika.

Stihovi, koje su maturanti morali da analiziraju, predstavljaju dijalog između života ("Šta veli vlat trave?") i smrti ("A šta grob odgovara?").

Sudeći prema reakcijama na društvenoj mreži, Igoova poezija je mlade Francuze ostavila potpuno ravnodušne. Tviter, na kojem se obično raspravlja o muzičkim idolima, poput Rijane i Džastina Bibera, bio je zapljusnut gnevnim komentarima na račun francuske književne gromade i autora čuvenih "Jadnika".

"Naduvani tip koji piše o travi koja govori. Igo da nemaš možda zakrvavljene oči?", napisao je jedan od maturanata, dok je drugi, koji očigledno nije čuo da je Viktor Igo davno umro, a u tome nije usamljen, poručio piscu "da je bolje da se ne pojavljuje narednih dana ispred gimnazije".

"Nemoguće ga je dešifrovati. Valjda govori o prirodi, smrti, grobu, šta li", navodi još jedan gimnazijalac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: