Zoran Erić više nije selektor Bemusa

Notni materijal nije iznajmljen, ugovori sa izvođačima nisu potpisani, nisu izmirena dugovanja, kaže Erić. Ivana Stefanović povukla svoje delo sa repertoara. Ostavka ne dovodi u pitanje festival, ističe Boško Radojković iz Jugokoncerta.

Kultura

Izvor: Izvor: politika.rs, M. Sretenoviæ

Nedelja, 22.09.2013.

09:11

Default images

Kompozitor Zoran Erić podneo je juče ostavku na mesto umetničkog direktora i selektora 45. Bemusa, budući da je obavešten da neće biti izvedene one kompozicije koje je on odabrao i predložio za ovaj muzički festival. Takođe, kompozitorka Ivana Stefanović povukla je svoje delo „Obala” koje je bilo porudžbina ovogodišnjeg Bemusa, piše Politika.

U pismu upućenom gradonačelniku Beograda, Sekretarijatu za kulturu i Jugokoncertu, koji je izvršni direktor Bemusa, Erić je naveo da je odbacivanje predloženog programa, „koji je sastavljen kao kompromis u veoma teškim vremenima u kojima živimo, i u skladu sa predočenim budžetom”, za njega, kako je istakao, neprihvatljivo.

U izjavi za naš list Zoran Erić kaže da je svoje razloge naveo u pismu, da za sada nema komentar, ali da će kasnije svakako stajati na raspolaganju novinarima.

– Svestan sam da mogućnosti institucija koje finansiraju Bemus svake godine nisu niti velike, niti da su izdvajanja za kulturu visoko na listi prioriteta. Smatram, međutim, da je program festivala doveden do tačke – a svakako ne u skladu sa mojim željama i nastojanjima – kada više nisam u stanju da stanem iza takvog programa, i ustvrdim da je to festival koji nastavlja svoju bogatu, gotovo poluvekovnu tradiciju Beogradskih muzičkih svečanosti. Osnovni preduslovi koji bi garantovali uspešna izvođenja na festivalu nisu do danas ispunjeni (nije iznajmljen notni materijal na vreme, nisu potpisani ugovori sa izvođačima, nisu izmirena dugovanja sa prethodnih festivala, itd), pa za program koji sam predložio nemam ubedljivu garanciju da će uopšte biti izveden u predloženom i predviđenom formatu, naveo je u pismu Erić, koji je na četvorogodišnju funkciju selektora imenovan 2010. godine.

Boško Radojković, vršilac dužnosti direktora Jugokoncerta, rekao je da ova ostavka ne dovodi u pitanje održavanje Bemusa, koji će početi u drugoj polovini oktobra, kao i da će program tek biti predočen publici. Sve informacije, dodaje Radojković, daće na konferenciji za novinare sledeće nedelje.

Kompozitorka Ivana Stefanović objasnila je da je morala da povuče svoju kompoziciju za obligatnu violinu i veliki kamerni orkestar jer još uvek nije bilo govora o detaljima izvođenja. Ona naglašava da Jugokoncert ima nerešene finansijske obaveze prema kompozitorima i ansamblima, i dodaje da ima moralnu obavezu da ovu instituciju ne izlaže dodatnim troškovima.

– Repertoar koji je Zoran Erić odabrao, prihvatio je Savet Bemusa, ali pošto je program počeo da se osipa, selektor je morao da se povuče, kaže Ivana Stefanović dodajući da je kasno da sada počnu pregovori sa izvođačima koji bi izveli njenu kompoziciju.

– Festival traje i opstaje samo onda kada postoji koncept umetničkog direktora, a to je u ovom slučaju kompozitor Zoran Erić, koji ima lične i umetničke rezultate. Bemus ne može biti niz ma kojih koncerata, a ako o njima pregovaramo tek 21. septembra, onda nešto nije u redu, smatra naša sagovornica, koja je ranije bila selektor Bemusa, ali nije imala iskustvo „otpadanja” programa u poslednjem trenutku.

Primadona Jadranka Jovanović, koja je u Savetu Bemusa, rekla nam je da Bemus ima dosta problema i dugova, kao i da notni materijali i probe moraju da budu plaćeni.

– Za ostavku sam čula od vas. Imali smo sastanak prošle nedelje, dan pre toga poslat nam je program, iako se zna da festival počinje za mesec dana. Nikada nisam bila lična kada su repertoar Bemusa i nastupi izvođača u pitanju, ali treba reći i da su pojedini članovi Saveta zaključili da su neki naši umetnici skromno plaćeni za nastup na Bemusu, a da neki drugi naši umetnici zahtevaju previsoke honorare, i da više razumevanja imaju stranci koji traže manje sume. Suštinski bi trebalo uvesti red, kaže Jadranka Jovanović i dodaje:

– Uvek sam za to da na festivalu nastupe naši izvođači, kao što sam podržala logičan predlog da na Bemusu bude opera „Dve glave i devojka” Isidore Žebeljan, premijerno izvedena u Sijeni. Pošto dosta radim van institucija znam da sa malo novca, uz inovacije i ozbiljna promišljanja, može dosta da se uradi, takođe znam da moramo da pratimo i vreme u kom živimo, pa je tako ovde gostovala i Njujorška filharmonija, ali u svemu tome dugovi festivala ne mogu biti zanemareni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: