Futro: "You are an idiot"

Izložba umetničkih radova Slavimira Stojanovića Futra pod nazivom “You are an idiot, please act accordingly” biće otvorena večeras, u 19 časova, u galeriji “Podroom” na adresi Trg Republike 5 (Kulturni centar Beograda).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

09:32

Default images

Izložba se bavi fenomenom stada i pojedinca u okviru komunikacijskog sistema upravljanja masama. Na izložbi autor prikazuje veći deo projekta "Never Boring", sa istoimene izložbe održane 2012.godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i niz novih grafika, crteža, akrilika i objekata.

Slavimir Stojanović Futro je beogradski dizajner i vizuelni umetnik, čiji su projekti u domenu dizajna i advertajzinga dobili preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja. Njegovi radovi se nalaze u Muzeju reklame i plakata u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidu u Parizu.

O njegovom radu pisali su brojni svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Creative Review, Computer Arts, Web Design i mnogi drugi. Uvršten je u knjigu New Masters of Poster Design u izdanju američkog Rockporta, kao i u prestižnu Taschenovu knjigu Contemporary Graphic Design.
You are an idiot, please act accordingly
Pokretač je lifestyle brenda Futro, partner je u brending agenciji Designis, kreativni direktor u advertajzing agenciji Communis DDB, a ujedno i predaje kao gostujući profesor na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.

Kako profesionalno potičem iz advertajzing industrije, koju danas nazivamo industrijom proizvodnje želja, imam pravo i moralnu potrebu da taj sistem, od koga inače živi moja porodica i milioni ljudi na planeti, stavim pod lupu i probam da ukažem na niz nepravilnosti koje nastaju u masovnim komunikacijama.

Živimo u globalnom sistemu u kome je, u cilju lakšeg upravljanja, poželjno brisanje granica između javnog i privatnog, opšteg i intimnog.

Kada se na takav sistem gleda iz ugla pojedinca, potpuno sluđenog digitalnom revolucijom, koji relevantnost gomile informacija, naredbi i ukaza, neminovno dovodi u pitanje, on postaje gomila šumova iz kojih možemo izvući nov kvalitet.

Pojedinac, na kraju, nije samo šraf, nije samo ovca za šišanje, njegova suština je različitost i on svaku poruku, ma koliko ona uniformna bila, interpretira na samo sebi specifičan način. Izložba je prikaz upravo tih neočekivanih interpretacija, koje ulivaju nadu u ljudsku vrstu.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: