Slobodna zona: Publika izabrala “Lunchbox”

Pobednički film devetog izdanja filmskog festivla Slobodna zona, prema glasovima publike, je film “Lunchbox”, dirljivo ostvarenje reditelja Riteša Batre u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2013.

14:50

Default images

Kako su gledaoci Slobodne zone glasali na drugom mestu je “Short terms 12”, američkog reditelja Destina Kretona, zatim “Dobre vibracije”, rediteljskog dvojca Lise Baroš De Sa i Glena Lejburna, četvrto mesto je zauzeo film “Gangster te voli”, reditelja Nebojše Slijepčevića i peto mesto je pripalo filmu “Duh 45-te”, filmskom ostvarenju čuvenog britanskog reditelja Kena Louča

Filmski festival Slobodna zona, koji se ove godine održao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, posetilo je preko 17.000 gledalaca. Festival u Beogradu pred punom salom Dvorane Kulturnog centra zatvoren je filmom “Vožnja sa Molijerom” Filipa Le Gaja, a pre same projekcije direktor i selektor, Rajko Petrović i selektorka Branka Pavlović, zahvalili su se donatorima, prijateljima, volonterima, kao i timu Slobodne zone na najboljem festivalu do sada.

Na festivalu na kome je prikazano 48 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, najveću posećenost su zabeležili filmovi “Perverznjakov vodič kroz ideologiju” (rasprodate su četiri projekcije), “Lunchbox”, “Dobre vibracije”, “Sutra”, “Prekinuti krug”, “Short terms 12”, “Duh 45-te”, “Gangster te voli” i “Devojke zmajevi”.
Veliko interesovanje i posećenost izazvali su i Noćni razgovori, koji su ove godine po drugi put organizovani kao prateći program festivala, koji se odvijao svake večeri od 8. do 10. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Moderator Noćnih razgovora bio je Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. Pored Noćnih razgovora, veliko interesovanje publike je privuklo i Hodničko Pesničenje na Slobodnoj zoni. Učesnici i učesnice Pesničenja bili/e su: Zoe Gudović, Višnja Janošević, Mileta Mijatović, Dragoslava Barzut, Milan Milošević, Jelena Anđelovski, hor Proba, Ex Miša, Buzukije Dunavski, autorke i autori sa festivala Slobodna zona, pesnici-namernici i pesnice-namernice.
I ove godine Slobodna zona u saradnji sa MTV-om dodeljuje Nagradu za publiku.Žiri u sastavu Boban Jeftić (urednik filmskog programa Doma omladine), Srđan Mitrović (MTV Srbija) i prošlogodišnji pobednik konkursa, Gavrilo Petrović, proglasiće pobednika za najbolju recenziju filma prikazanog na Slobodnoj zoni. Rezenziju do 3.000 karaktera sa kontakt podacima možete slati na adresu recenzija@freezonebelgrade.org

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Rekonstrukcija Ženski Fond, Francuski institut i Evropska kulturna fondacija. Program Izvan zidova podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: