Argo pobedio Linkolna na Globusima

Drama "Argo" osvojila je dve prestižne nagrade u kategorijama za najbolju dramu i najboljeg reditelja na 70. jubilarnom izdanju "Zlatnog Globusa".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

09:47

Default images

Mjuzikl "Jadnici" osvojio je najviše globusa - tri - a zapažen publicitet dobila je i Džodi Foster koja je javnosti saopštila da je gej i da odlazi u penziju...

Drugo najvažnije veče u Holivudu , dodela Zlatnih Globusa, prošlo je u znaku mnogih iznenađenja i ponekog šoka. "Argo" je dobio nagradu za najbolju dramu, a Benu Afleku doneo je i priznanje za najbolju režiju. "Jadnici" su osvojili priznanje za najbolju komediju/mjuzikl, a nagrade se dobili i glavni protagonisti Hju Džekmene i En Hatavej. Favorit "Linkoln" dobio je samo jedno "zlatno" priznanje, iako je u veče ušao sa sedam nominacija...

Zanimljivo je da Ben Aflek nije ni ušao u konkurenciju za Oskara za najboljeg reditelja, iako je "Argo" na spisku kandidata za najbolji film – Oskari će biti dodeljeni 24. februara.

Britanski glumac Danijel Dej-Luis, koji tumači lik Abrahama Linkolna, osvojio je za Spilbergovu ekipu jedini Zlatni Globus, koji je nominovan za Oskara u 12 kategorija.

Udruženje stranih novinara impresionirao je vestern Kventina Tarantina "Đangova osveta", koji je osvojio dve nagrade – za Kventinov scenario i epizodnu ulogu Kristofa Volca – zubara koji postaje "lovac na ucenjene glave."

Ponekad, Zlatni Globusi služe kao pokazatelji onoga šta možemo da očekujemo na dodeli nagrada Američke filmske akademije, ali glasačka baza za dve prestižne nagrade se značajno razlikuje, a ovoga puta i nominacije su saopštene pre nego što su podeljeni Globusi.
BETA/AP Photo/NBC, Paul Drinkwater
Pedesetogodišnjoj Oskarovki Džodi Foster (nagrade je dobila za "Kad jaganjci utihnu" i "Optužena") dobila je priznanje za životno delo "Sesil. B. Demil" i javno "priznala" da je gej.

"Nadam se da niste razočarani time što neće biti 'velikog' govora kojim saopštavam da sam gej – ja sam to učinila pre hiljadu godina – mojim prijateljima i porodici."

Među zvanicama i zvezdama ceremonije bio je bivši predsednik SAD, Bil Klinton, koji je predstavio inserte iz "Linkolna".

Nagradu za najbolju TV dramu dobila je serija "Domovina (Homeland)", a zvezde "Šoutajmove" špijunsko-terorističke sage Dejmijan Luis i Kler Dejns dobili su Globuse za najbolje glumce.

Najbolja TV komedija je "Girls", baš kao i njena kreatorka i glumica Lena Danam. Don Čidl je najbolji komičar za ulogu u "House of Lies."

Komičarke Ejmi Peler i Tina Fej, vodile su ceremoniju prvi put u svojoj karijeri, a uz brojne šale i doskočice, imitirale su i Džonija Depa i Džulijen Mur.

Galeriju sa crvenog tepiha možete pogledati ovde.

Svi nagrađeni na 70. "Zlatnom Globusu"

Filmovi

Drama "Argo"
Komedija ili mjuzikl "Jadnici (Les Misérables)"
Reditelj Ben Aflek, "Argo"
Glumac, komedija/mjuzikl Hju Džekmen, "Les Misérables"
Glumica, komedija/mjuzikl Dženifer Lorens, "Silver Linings Playbook"
Glumac, drama Danijel Dej-Luis, "Linkoln"
Glumica, drama Džesika Častejn,"Zero Dark Thirty"
Glumac, epizodna uloga Kristof Valc, "Oslobođeni Đango"
Glumica, epizodna uloga En Hatavej, "Les Misérables"
Scenario Kventin Tarantino, "Django Unchained"
Originalna muzika Majkl Dena, "Life of Pi"
Najbolja pesma Adel, "Skyfall"
Animirani film "Brave"
Strani film "Amour"

Televizija

Mini-serija ili TV film "Game Change", HBO
Drama "Homeland", Showtime
Komedija ili mjuzikl "Girls", HBO
Glumac, dramska serija Dejmijan Luis, "Homeland", Showtime
Glumica, dramska serija Kler Dejns, "Homeland", Showtime
Glumac, komedija ili mjuzikl Don Čidl, "House of Lies", Showtime
Glumica, komedija ili mjuzikl Lina Danam, "Girls", HBO
Sporedna uloga, serija/mini-serija/TV film Ed Haris, Game Change, HBO
Glumica, sporedna uloga Megi Smit, "Downton Abbey", PBS
Glumac, sporedna uloga Kevin Kostner, "Hatfields & McCoys", History
Glumica, serija/mini-serija/TV film Džulijen Mur, "Game Change", HBO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: