"Slike 21. veka" na BELEF-u

U okviru 20. Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) biće priređen i filmski festival dokumentarnog filma sa šest projekcija na Kalemegdanu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

14:08

Default images

Raznovrsni programi jubilarnog BELEF-a biće održani od 15. jula do 7. avgusta, a filmski festival trajaće od 25. jula do 5. avgusta, sa podnaslovom "Slike 21. veka" .

Taj deo programa realizovan je u saradnji sa Centrom za vizuelne komunikacije "Kvadrat" iz Beograda, koji već godinama veoma uspešno organizuje festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

"Slike 21. veka" otvoriće 25. jula na Letnjoj sceni na Kalemegdanu dugometražni dokumentarni film "Megacities“ austrijskog reditelja Mihaela Glavogera. Film je snimljen 1998. godine u Bombaju, Meksiko Sitiju, Moskvi i Njujorku.

Publika BELEF-a moći će da vidi i dokumentarac "Tokijska buka", koprodukciju Švedske, Finske i Danske, u režiji Erika Pausera, Kristijana Petrija, Jana Reda i Johana Sederberga, koji je na programu 26. jula.

Sledeće veče na repertoaru scene pod vedrim nebom biće "Berlin: simfonija velegrada", nemački dokumentarac iz 2002. u režiji Tomasa Šata.

Filmski program BELEF-a nastavlja se na istom mestu 3. avgusta projekcijom "Prostor Šangaja". To je danska produkcija iz 2009. godine, a reditelj je Nana Frank Muler.



Za 4. avgust najavljen je holandski dokumentarac "Zaborav" u režiji Hedi Honigman iz 2008. godine.

Poslednje veče, 5. avgusta biće prikazan španski film iz 2006. "Nomadak TX" čiji je autor Raul de la Fuente.

Pre početka svake projekcije planirano je obraćanje publici, vezano za film, autora i autorski postupak, ali i za teme kojima se filmovi bave.

Savremeni kreativni dokumentarac postao je umetnost 21. veka, ističe se u najavi BELEF-a, čiji je umetnički direktor scenograf Aleksandar Denić.

Nezadrživi uspon dokumentaraca u poslednjih 10 godina značio je fantastični razvoj produkcije na globalnom nivou, zapaženo prisustvo na vodećim svetskim festivalima, veliki uticaj na savremeni film, televiziju i vizuelne medije, permanentnu borbu za autorske slobode i ekspanziju novih uzbudljivih autorskih ideja.



Moderni dokumentarac je ovladao svetom, sposoban je da dokumentuje do skora na filmu nezamislive aspekte života, kao i da prikaže novo lice globalizovanog društva. Takav film s podjednakom snagom kreira prizore 21. veka i prikazuje ''urbane pejsaže'' gradova i megapolisa, što je zajednički imenitelj ostvarenja odabranih za filmski program 20. BELEF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: