Simpozijum "SANU u 21. veku"

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti organizovan je danas međunarodni simpozijum "Nacionalne akademije nauka i umetnosti u 21. veku" uz učešće predstavnika Evropske federacije akademija (ALLEA), akademija Republike Srpske, Austrije, Atine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

11:50

Simpozijum
Foto: Srðan Vesiæ / Wikimedia Commons

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić je u svojoj pozdravnoj reči podsetio da Akademija obeležava 175 godina postojanja i rekao da je simpozijum "ključni i završni događaj podvlačenja crte te epohe".

"Odlučili smo da pokušamo da definišemo šta jedna akademija nauka i umetnosti treba da radi u 21. veku. Svaka odgovorna institucija je dužna da na kraju određenih ciklusa definiše novi koncentrični krug u koji ulazi", istakao je Kostić.

On je kazao da je godišnjica SANU obavezujuća i da ih čini opreznim, te su u 2016. ušli sa promišljanjima o sopstevnoj budućnosti.

"Sada počinjemo sa svođenjem računa", rekao je Kostić, podvukavši ponovo da svaka tradicija mora da se menja u susretu sa okolnostima i novim vremenom.

"Moramo da se prilagođavamo novim okolnostima,a u službi sredine koja nas je iznedrila i koju predstavljamo", zaklučio je Kostić.

Predsednik ALLEA prof. dr Ginter Štok pohvalio je članove SANU za organizaciju simpozijuma i sastanka Odbora Evropske federacije akademija, primetivši da su mnogi veliki ljudi hodali hodnicima te institucije, delili znanja među sobom, ali i sa drugima.

"Ako pogledamo sva ta imena, jasno je da Akademija nije samo državna institucija već je blisko povezana sa dobrobiti građana svoje zemlje", istakao je Štok i dodao da izuzetna zgrada SANU, u čijoj arhitekturi vidi francuski uticaj, predstavlja podsetnik da je Evropa još tada bila dobro povezana i da su se ukrštali različiti stilovi.

Štok je konstaovao da je SANU bila svedok burne istorije i da su pred akademicima bili veliki izazovi koji se neprestano menjaju čak i danas, naglasivši da akademije nisu samo ključni deo obrazovnog sistema, već mogu da pomognu u oblikovanju budućnosti.

Simpozijum "Nacionalne akademije nauka i umetnosti u 21. veku" ima za cilj da osvetli najrazličitije izazove sa kojima se te institucije suočavaju ili ih predviđaju.

Na Simpozijumu će učestvovati prof. Ginter Štok, prof. dr Feliks Unger, predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga, prof. dr Taki Fiti, predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti i prof. dr Vlado Kambovski, raniji predsednik MANU, prof. dr Arnold Supan, raniji potpredsednik Austrijske akademije nauka.

Učešće će uzeti i prof. dr Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prof. dr Tadej Bajd, predsednik Slovenačke akademije nauka i umetnosti, prof. dr Dragan K. Vukčević, predsednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, prof. dr Antoni Kunadis, član Atinske akademije i inostrani član SANU.

Na Simpozijumu će svoja izlaganja prezentovati i potpredsednik SANU akademik Zoran Popović i akademik Ljubisav Rakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: