Kultura

Nedelja, 24.05.2015.

19:50

Film "Kerol" dobitnik Kvir palme Kanskog festivala

Film "Kerol" američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je Kvir palmu (Queer Palm) 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Izvor: Beta

Default images
Beta / Jordan Strauss/Invision/AP

Film Kerol, romansa između dve žene s Kejt Blančet u glavnoj ulozi, nije jednostavan film. To je prva ljubavna priča između dve žene, prikazana s velikim poštovanjem kao i sve ljubavne romanse u kinematografiji", izjavila je predsednica žirija za tu nagradu, američka glumica i rediteljka irskog porekla Dezire Ahavan.

Film "Kerol" se takođe takmiči za Zlatnu palmu, koja će biti dodeljena večeras na zatvaranju festivala.

Kvir palmu je 2010. godine ustanovio novinar Frenk Fajnens-Madureira.

Prošle godine je tu nagradu dobio film "Pride" britanskog reditelja Metjua Vorkasa, priči o podršci homoseksualaca štrajku rudara za vreme premijerke Margaret Tačer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: