Završen Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Peti Mesec srpske kulture u Mađarskoj svečano je zatvoren 10. oktobra u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

15:20

Default images

Izložbe, koncerti, pozorišne predstave, projekcije filmova, književne večeri i promocije, kao i modna revija i razni folklorni i gastronomski festivali proteklih mesec dana svojim sadržajem su obogatili kulturni život Srba u Mađarskoj, ali i celikupne mađarske kulturne scene.

Ovogodišnja centralna i najveća manifestacija ovdašnjih Srba svečano je zatvorena 10. oktobra u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, uz prisustvo predstavnika ministarstva Srbije i Mađarske, kao i diplomatskog kora, predstavnika srpske zajednice, mađarske javnosti i mnogih uglednih zvanica.

“Moderniji, šareniji i izvrsno organizovan” - tim rečima je ambasador Srbije u Budimpešti, Rade Drobac opisao ovogodišnji Mesec srpske kulture.

"U okviru jubilarne, pete po redu manifestacije pored džez koncerta imali smo izložbu grafičkog dizajna i modnu reviju, što nam govori da Srpski kulturni i dokumentacioni centar pored očuvanja naše baštine ima za cilj da pokaže i bogatstvo savremene srpske umetnosti i da na taj način razvija saradnju Srbije i Mađarske" – dodao je ambasador.

Prema rečima Slobodana Vukčevića, ambasadora Ministarstva spoljnih poslova Srbije, “saradnja Srbije i Mađarske je značajna i zbog naših zajedničkih korena, a Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj je jedan od najuspešnijih čuvara srpske tradicije u ovoj državi”.
Mikloš Šoltes, državni sekretar u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je istakao da “ova manifestacija daje značajan doprinos dobroj saradnji dve susedne države”, izražavajući nadu da će se i u budućnosti razvijati.

"Mesec srpske kulture je najveća i najposećenija manifestacija Srba u Mađarskoj”, rekao je u ime organizatora manifestacije direktor Srpskog kulturnog centra Milan Đurić. “Njen organizaor je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj koji, kako sam to više puta rekao, po mome mišljenju ima ulogu mosta, ulogu stvaranja zajedništva."

Prema njegovim rečima organizator ove serije programa se trudio da u okviru jubilarne manifestacije organizuje još kvalitetnije i interesantnije programe nego proteklih godina.

“Trudimo se da se manifestacija uvek razvija, da svake godine bude što bolja i bolja, tako da već sada planiramo sadržaje za šesti Mesec srpske kulture”, dodao je Đurić.

Završnici jubilarnog meseca kulture svoj pečat dao je i orkestar Muzičke škole Teleki Vatai iz Pomaza, “Mešelija” pod rukovodstvom Ladislava Janke. Kako je i počeo pre mesec dana, čitav serijal programa, nastupom Orkestra Vujičić dobitnikom Košutove nagrade kao najvećeg prizanja iz oblasti kulture, tako se i završava nastupom mladih, budućih nada, možda naslednika Vujičića.

Ovogodišnji program se osim u Budimpešti odvijao i u Santovu, Mohaču, Pečuju, Bati, Pomazu, Desci, Batanji, Kalazu - i ostalim naseljima širom Mađarske, gde žive Srbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: