O blagu Krima će se raspravljati pred sudom

Da li će eksponati kolekcije skitskog zlata, koji su trenutno izloženi u jednom holandskom muzeju, biti vraćeni Krimu, pitanje je koje će se rešavati na sudu, tvrdi Olga Kovitidi, predstavnica Krimske republike u Savetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

20:46

Default images

"Uverena sam da će biti pronađeno sudsko rešenje. Pre ili kasnije, biće doneta odluka da se skitsko zlato vrati tamo odakle je došlo, na Krim", izjavila je danas Kovitidi, ističući da pomenuta kolekcija treba da pripadne Krimskoj republici koja je sada deo Rusije.

Kako prenosi agencija Itar-Tas, eksponati iz četiri krimska muzeja i jednog iz Kijeva izloženi su u Muzeju Alard Pirson u Amsterdamu od 7. februara. Postavka je trebalo da u Holandiji ostane do sredine maja, ali nakon izbijanja sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji, postalo je nejasno kome kolekciju treba vratiti po zatvaranju izložbe.
Beta / AP Photo/Peter Dejong
Holandske vlasti su iz tog razloga produžili izložbu do kraja avgusta. Ukrajinsko ministarstvo kulture tvrdi da je Holandija potvrdila priznanje svih eksponata izložbe državnom imovinom Ukrajine.

Prema pisanju Itar-Tasa, krimski muzeji se nisu previše osvrtali na ukrajinske tvrdnje, jer su od holandskih partnera dobili obećanje da će ih prve obavestiti o svojoj odluci u vezi kolekcije.

U međuvremenu, holandsko ministarstvo kulture je saopštilo da pitanje povraćaja skitskog zlata treba da reše sami muzeji. Holandija nije priznala pripajanje Krima Rusiji.

Izložba pod nazivom "Krim - zlato i tajne Crnog mora" pokriva period od grčke kolonizacije do ranog Srednjeg veka. Na izložbi su prikazani arheološki artefakti, uključujući nakit od zlata i dragog kamenja, oružje i razni drugi predmeti.
Beta / AP Photo/Peter Dejong
.
Beta / AP Photo/Peter Dejong
.
Beta / AP Photo/Peter Dejong
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: