Marina i Ulaj - 22. godine kasnije

Marina Abramović i holandski umetnik Ulaj tokom sedamdesetih godina prošlog veka pet godina izvodili su umetničke performanse iz kombija u kojem su živeli. U isto vreme, proživljavali su intenzivnu ljubavnu priču. 1988. godine ljubavi je došao kraj.

Kultura

Izvor: Izvor: danas.net.hr

Utorak, 05.03.2013.

12:31

Default images

Performansi su im u to vreme bili jedini izvor prihoda, a radili su ih spontano. Od 1980. godine pa sve do 1983. boravili su u pustinjama Australije, u Sahari i pustinji Gobi.

Kada su shvatili da je njihovoj ljubavnoj priči došao kraj, odlučili su da peške pređu Kineski zid, tako što je svako krenuo sa svoje strane, da bi se susreli na sredini, u zagrljaju, još jedan - poslednji - put. Nisu planirali da se više ikada sretnu. Bilo je to 1988. godine.

Pune dvadeset i dve godine kasnije, 2010. godine, MoMa je organizovala retrospektivu Marininog rada tokom koje je ona po jedan minut provodila u tišini s potpunim neznancima koji su sedali za njen sto. Marina nije znala da je na izložbu došao i Ulaj....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: