Performans “Yugo Yoga“ ispred MIJ

U utorak, 12. jula u 19:30h, na platou ispred „Muzeja 25. maj“ članice Performans kluba Fiskulturnik će, zajedno sa publikom izvesti performans „Yugo Yoga u Muzeju istorije Jugoslavije“.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.07.2011.

11:37

Default images

Yugo Yoga je performans nastao spajanjem poza sa sletova i soc-realističkih spomenika, sa pokretima fiskulture i joge. Pokret je praćen zvucima revolucionarnih pesama, te kombinacijom slogana i reči iz Titovih govora i New age poruka o zdravlju i samospoznaji. Publika se uključuje u vežbu i sa umetnicima postaje sastavni deo performansa.

Umetnice žele da podsete na važan deo našeg identiteta u čijem stvaranju je veliki uticaj imala upravo fiskultura i sletovi.

Želimo da se publika uključi da bi to vreme proživela još jednom kroz svoje telo. Ne bi li se mišići setili nečega što je bilo. Ovaj performans istražuje složenost cele situacije: prisutne elemente nostalgije, ironije, agresije i jedan jako kompleksan osjećaj prema tom vremenu."

Yugo Yoga je do sada izvedena u Londonu, Plimutu, Bristolu, Motovunu, Labinu i Puli. U kontekstu Muzeja istorije Jugoslavije, performans Yugo Yoga se reinterpretira: uz postojeće Yugo Yoga sekvence se kreiraju dodatni materijali vežbi i teksta inspirisani istraživanjem muzejske građe MIJ koje se odvijalo tokom 10-dnevnog studijskog boravka umetnica u Beogradu. Tokom ovog studijskog boravka i istraživanju i vežbanju u MIJ su se pridružili - pored zaposlenih u MIJ - i volonteri različitih profesija i generacija, od onih koji su učestvovali na sletovima do pripadnika mlađe generacije koji nemaju lična sećanje na period.
Performansi Kluba Fiskulturnik inspirisani su fizičkom i vizuelnom kulturom bivših komunističkih zemalja Evrope. Nadahnuta idejom ‘Novog čoveka’ kog su sovjetski konstruktivisti zamislili kao Fiskulturnika - kulturnog, aktivnog i zdravog radnika – projekat je u jesen 2007. inicirala umetnica Lara Ritoša Roberts.

Kao polazište za projekte upotrebljava se arhivska građa: od umetnosti i dizajna iz socijalističkog perioda preko vežbi iz priručnika za fiskulturu, do video materijala masovnih vežbi fiskulturnika, Sokola i sletova.

Cilj PKF-a je pronalaženje interaktivnih načina komuniciranja sa publikom, te stvaranje novog kolektivnog tela, povezanog umetničkom akcijom. Vizuelno-fizički jezik postaje sredstvo, a telo okvir unutar kojeg se ideja i kulturološko/politički kontekst utelovljuje, manifestuje i prepliće sa ličnim doživljajima i emocijama.

Projekat se realizuje uz podršku Rekonstrukcija ženskog fonda i Evropske kulturne fondacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: