Kultura

Četvrtak, 24.11.2011.

19:37

Ko je najbolji gitarista ikada?

„Njegovo sviranje bilo je tako lako. Nema jednog snimljenog minuta u njegovoj karijeri za koji bismo mogli da kažemo da se mučio oko sviranja – čini se kao da to jednostavno teče kroz njega.“

Izvor: B92

Default images

Ovim rečima magazin „Rolling Stone“ opisuje Jimmia Hendrixa, koji je prema njihovom nedavno obavljenom istraživanju najbolji gitarista u muzičkoj istoriji.

„Okupili smo tim trenutno najboljih gitarista današnjice ali i drugih muzičkih eksperata da izaberu svoje omiljene majstore na gitari i objasne šta to legendu izdvaja od ostalih“, saopštili su iz popularnog muzičkog časopisa.

Tako je Jimi Hendrix poneo titulu najboljeg gitariste. „On je razvio našu ideju o tome šta rok muzika treba da bude. Najlepša pesma iz njegovog opusa je ’ Little Wing’. To je jednostavno divna pesma koju, kao gitarista, možete da proučavate ceo život i da je ne ’skinete’, nikada da ne uđete u nju na način na koji on to može“, tvrdi Tom Morello, gitarista bendova Rage Against The Machine i Audioslave.

Kao ključne Hendrixove numere Morello još navodi „Purple Haze“, „Foxey Lady“,The Star-Spangled Banner“ i „Hey Joe“.



Drugo mesto zauzeo je Eric Clapton. „To je jedini gitarista koji je na mene uticao, iako ne zvučim kao on. Postoji suštinska jednostavnost u njegovom sviranju, njegovom stilu, ritmu i zvuku. Uzeo bi gitaru ’Gibson’, priključio je na ’Marshal-a’ i to je to. Esencija. Bluz“, smatra gitarista Eddie Van Halen, izdvajajući njegove pesme „I’m So Glad“, „Bell Bottom Blues“, „Crossroads“ i „White Room“.

Na trećoj poziciji našao se Jimmy Page, gitarista kultnog benda Led Zeppelin. „On je imao viziju o tome kako da stereotipe, o tome šta gitara može, uzdigne na viši nivo. Ako pratite pesmu „The Song Remains the Same“ do kraja, videćete kako se ona razvija kroz toliko promena, glasnije, tiše, mekše, ponovo glasnije“, izjavio je Joe Perry gitarista sastava Aerosmith . On dodaje da se Page najbolje pokazao u pesmama „Dazed and Confused“, „Heartbreaker“ i „Kashmir“.



U top 10 najboljih gitarista sveta našli su se i Keith Richards, Jeff Beck, B.B. King, Chuck Berry, Eddie Van Halen, Duane Allman i Pete Townshend.

Na izbor od sto najboljih našle su se samo dve dame, i to Joni Mitchell na 75. i Bonnie Raitt na 89. mestu.

Celokupnu listu sto najboljih gitarista možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: