Dejvid Her dobitnik nagrade PEN

Britanski dramski pisac i reditelj Dejvid Her (David Hare) ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Harold Pinter" međunarodnog udruženja pisaca PEN.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2011.

08:57

Default images

Nagrada "Harold Pinter" dodeljuje se britanskom autoru ili državljaninu Britanije koji u delima, u duhu Pintera, pokazuje snažnu intelektualnu posvećenost definisanju prave istine o životu i društvu.

Poznat po snažnim opisima savremenog života u Velikoj Britaniji i beskompromisnim kritikama političkih zbivanja, Her ima brojne nagrade - nagradu Britanske filmske akademije (BAFTA), Zlatnog medveda sa Berlinskog festivala i pozorišnu nagradu "Lorens Olivije". Među njegovim najpoznatijim komadima su "Izobilje" (Plenty), "Pomahnitali demon" (Raging Demon) i "Odsustvo rata" (The Absence of War).

Her je poznat i kao scenarista (Kobna veza, Sati, Čitač) i kao reditelj.

Međunarodni deo nagrade, koji se dodeljuje za hrabrost, prošle godine je uručen meksičkoj novinarki i aktivistkinji za ljudska prava Lidiji Kačo za knjigu o seksualnom zlostavljanju dece, u koje su navodno bili umešani pojedini biznismeni iz Kankuna, zbog koje je nakon objavljivanja bila proganjana, hapšena i mučena.

Ime ovogodišnjeg dobitnika ovog priznanja biće saopšteno na svečanoj ceremoniji dodele nagrada 10. oktobra u Britanskoj biblioteci u Londonu.

Prethodni dobitnici PEN/Pinter nagrade, vredne 1.000 funti, su dramski pisac i pesnik Toni Harison (Tony Harrison) i pisac Hanif Kurejši (Hanif Kureishi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: