Kultura

Četvrtak, 28.03.2013.

18:42

Film o radiju „Kosma“ na Kosovu

Dokumentarni film „Kosma“ Sonje Blagojević o radijskoj mreži koja je već 10 godina jedina veza između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, imaće premijeru sutra, 29. marta u 20h u velikoj sali Sava centra.

Izvor: B92

Default images

Ovaj dokumentarni film je, kako se navodi, priča o životu na Kosovu izvan okvira vesti i politike.

“Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija kroz glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima”, kaže se u saopštenju.

Rediteljka navodi da je prvi put saznala za ovu radijsku mrežu u toku snimanja svog prethodnog filma o humanitarnim akcijama klovna Džoa Mame iz San Franciska.

“Našla sam se na Kosovu i jedne noći prespavala na podu i stolovima KIM radija, u seocetu na centralnom Kosovu. Bilo mi je zanimljivo da vidim kako ova radio-stanica funkcioniše kao svojevrsni omladinski centar, jedino mesto gde su mladi mogli da se druže, koriste računare, uče i budu informisani. Tada još uvek nisam mogla  da  pretpostavim  da  će  upravo  ta  radio  stanica  postati  jedan od  'glavnih junaka' u mom novom dokumentarcu”.

Producenti filma su Svetlana i Zoran Popovic iz Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: