Ekonomist: Srpski marifetluci

Info

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

17:41

Default images

List navodi da bi čuveni pisac da je živ svakako mogao da crpi inspiraciju iz Srbije, gde se "stari neprijatelji rukuju, bivši prijatelji zabadaju jedni drugima nož u leđa, stvaraju neprirodna politička partnerstva, a zatvor priziva one koji su doskora cvetali".

Prema pisanju britanskog lista, dve vodeće partije se nalaze pred važnim sednicama, koje će odrediti tok godine i završiti spekulacije o izborima, "dok u Srbiji retko ko slavi početak pregovora sa EU, jer na najvišem političkom nivou traje virtuelni rat".

Navodi se da svakodnevno u vestima dominira pitanje o vanrednim izborima.

"Protekle izbore je 2012. osvojila SNS predvođena Tomislavom Nikolićem, sadašnjim predsednikom zemlje, koji je uprkos demantijima umešan u sukob sa prvim potpredsednikom Vlade i novim liderom stranke Aleksandrom Vučićem", piše "Ekonomist".

Vučić "želi brze reforme" i namerava da na stranačkoj konferenciji 25. januara "očisti" SNS od Nikolićevih kadrova, kao i da se prvi potpredsednik Vlade nada da će nakon toga moći da izađe na izbore i da posle pobede postavi svoje pristalice na vodeća mesta.

Sa 69 posto glasova podrške, nema sumnje da bi Vučić poveo SNS ka drugoj izbornoj pobedi, navodi "Ekonomist".

Jedan od Vučićevih ciljeva je da se pozabavi kompanijama koje subvencioniše država i koje su "osakaćene" dugom i gubicima i u mnogim slučajevima služe kao zamena za socijalnu zaštitu za više od 60.000 radnika.

Problem je u tome što je, zbog ekonomske stagnacije, ponestalo novca za finansiranje tih stagnirajućih kompanija.

Mnoge od njih ne vode članovi SNS-a već članovi Demokratske stranke koja je bila na vlasti do 2012.godine ili članovi "Dačićeve male Socijalističke partije koja je prvo bila u koaliciji sa DS pa onda sa SNS, što je Dačiću omogućilo da se dograbi mesta premijera".

Ekonomist navodi da je premijer i lider SPS Ivica Dačić protiv raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora, jer bi njegovo mesto, kako ocenjuje britanski list, "gotovo sigurno preuzeo Vučić".

Kada je reč o DS, koja 18. januara održava stranačku konferenciju, za nju se tvrdi da takodje želi da izbegne prevremene izbore, nakon ponižavajućih poraza u tri opštine na lokalnim izborima u decembru.

Za lidera DS Dragana Đilasa kaže se da se bori protiv pokušaja bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra odbrane da preuzmu stranku, uz napomenu da je 57 članova ove stranke koja je bila vladajuća do 2012. godine uhapšeno zbog sumnji za korupciju tokom mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: