Srbija i Balkan ni pod "razno"

Međunarodna politika globalne velesile na margini tekućih predizbornih prioriteta Obame i Romnija

Slobodan Pavlović Izvor:
(Foto: B92, Bojana, Jevremović)
(Foto: B92, Bojana, Jevremović)

Pomenuti, trodnevni partijski kongres republikanaca (poslednji pred njihov „popravni“ sa Obamom) prevashodno se, inače, bavio kontroverznim selektivnim pravom na abortus. Više nego svim ostalim ključnim temama Amerike vremena sadašnjeg i budućeg. Romni se provukao na tom klizavom terenu i izborio na kraju za potrebnu većinu svojom umerenom pozicijom u odnosu na većinsko raspoloženje republikanaca po kome je prekid trudnoće prihvatljiv samo u slučaju kad je direktno ugroženo zdravlje majke ili kad su u pitanju žrtve incesta ili silovanja.

Tim opredeljenjem održala se tradicija iz perioda Bušovog predsednikovanja, što je, pored ostalog, učinilo da završni dokument konvencije iz Tampe mediji proglase „maksimalno desničarskim, na nivou platforme iz 2004“. Tekst ta dva dokumenta, naime, skoro da je identičan, a naročito kad je reč o ključnom pitanju tretmana i, uopšte, statusa stotina hiljada ilegalnih imigranata koji svake godine dolaze sa porodicama u SAD, pretežno iz Latinske Amerike.

„Jačanje ekonomskih odnosa i proširenje svih ostalih“ predstavljeno je i prihvaćeno kao okosnica već utvrđene strategije daljeg približavanja prema saveznicima i partnerima u svetu. Kina. NATO, Evropska unija i Rusija, Latinska i Južna Amerika, Japan, Australija, Indonezija i kao i ostali „provereni“ sa Srednjeg i Dalekog Istoka, Afrike i ostalih regiona predstavljaju „saveznike i prijatelje s kojima će buduća republikanska administracija nastaviti i unapređivati saradnju, u skladu sa našom utvrđenom politikom, tradicijom, ugledom i mestom koje SAD imaju u svetu“, navodi se u tom dokumentu koji su Romni njegovi sledbenici istakli kao svoj dalji putokaz za kod kuće i u svetu.

Na trodnevnom republikanskom okupljanju u Tampi, Zapadni Balkan (i, eventualno, Srbija sa svojim EU aspiracijama i kosovskim problemom) nisu nigde pomenuti ni „pod razno“. Shodno tome, nema ih izdvojenih ni u završnom dokumentu. Ta i ostala slična pitanja - kako je objašnjeno - po potrebi će se razjašnjavati i rešavati kasnije, u hodu, kad dođe do smene u Beloj kući, na koju se u tom taboru sa sigurnošću računa posle izbornog 6. novembra.

U Šarlotu (Severna Karolina) danas počinje trodnevna predizborna konvencija Demokratske partije, drugačije koncipirana od republikanske s obzirom na glavnu činjenicu da aktuelni predsednik ide u trku za pravo na vođenje države do 2016. godine. O programu za taj planirani sledeći mandat „crnog Kenedija u Beloj kući“ moći će nešto više da se kaže od četvrtka, posle okončanja trodnevne debate, ali iz predloženog materijala evidentna je namera Obamine administracije (kao i uverenje da će to većina glasača verifikovati na izborima) da se nastavi dosadašnjim putem, uz određene korekcije koje su praksa i neke nove realnosti nametnule u međuvremenu na domaćem i globalnom planu.

Što se, pak, tiče odnosa sa Srbijom - a, u tom kontekstu, reagovanja na naše evropske i kosovske aspiracije - ni u dokumentu za skup u Šarlotu o tome nema ni pomena. Iz toga, naravno, nije uputno izvlačiti nikakav zaključak, imajući u vidu prioritete i, uopšte, sfere interesovanja vodeće političke partije vodeće sile sveta.

Kao orijentir na tom terenu, kako se podseća u Vašingtonu, uputno je da se koristi poruka koju je Hilari Klinton prenela pre par meseci predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, prilikom njihovog viđenja na jednom skupu u Brazilu: „SAD su spremne za punu podršku evropskom putu Srbije i pomoć u rešavanju svih otvorenih pitanja, a pre svega oko pitanja vezanih za Kosovo. Spremni smo za zaštitu tamošnjeg nealbanskog stanovništva. Potrebno je da naši razgovori budu ozbiljni i da se ne gubi vreme“.

Inače, prva direktna debata predsedničkih suparnika Obame i Romnija održaće se kroz mesec dana, 4. oktobra, u Denveru (Kolorado). Shodno uobičajenoj praksi, na nekom od kanala kablovske TV, negde posle ponoći, moći će i kod nas da se neposredno prati taj duel.

Oni, međutim - koji računaju da će tom prilikom čuti, možda, nešto o novoj američkoj politici prema Srbiji (i, uopšte o ovom našem području Zapadnog Balkana) uzalud će potrošiti te noći par sati dragocenog sna

Info

Od novinara do nadničara. Prekarizacija rada i života

Knjiga "Od novinara do nadničara. Prekarni rad i život" sadrži rezultate empirijskog istraživanja obavljenog 2015. godine na uzorku od 1.110 zaposlenih i nezaposlenih novinara i 619 zaposlenih i nezaposlenih fizičkih radnika. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi kako prekarizacija novinara i medijskih radnika utiče na javno informisanje građana Srbije.

Tema dana utorak 26.01. 10:02 Komentara: 1

Devet bitnih svetskih tema koje nikoga ne interesuju

Iz komplikovanih razloga neke priče koje su danas tu, a sutra ne dominiraju medijima, dok su važne priče potpuno zanemarene i ne dobijaju dovoljno pažnje, piše „Independent", navodeći devet svetskih kriza koje su u toku, a koje bi u 2016. morale da dobiju više pažnje.

Tema dana utorak 5.01. 12:56 Komentara: 7

Ispod vesti: Godina botova i internet ratova

Posmatrajući posao moderatora u 2015. može se reći da ga je obeležla navala botova koji su postali konstanta. ’Ratovanje’ i propagiranje određene političke stranke ili strane u sukobima je postalo toliko očigledno u prethodnoj godini da je osnovna na ideja ’botovanja’ potpuno obesmišljena.

Tema dana četvrtak 31.12. 13:15 Komentara: 190

Govori političara: sam svoj autor ili "profi" rukopis

Izgleda da su mi napisali isti govor kao Vladanu, neću da ga čitam, rekao je pre neki dan premijer Aleksandar Vučić, misleći na obraćanje predsednika Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladana Atanasijevića na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Tema dana petak 25.12. 13:31 Komentara: 1

Gašić na "dvogodišnjoj pauzi"?

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je da Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane, ali su i on i sâm ministar najavili Gašićev povratak u javni život. Vučić je rekao da je Gašić njegov odani prijatelj, koji je dobro radio svoj posao, kao i da se nada da će se on ponovo baviti javnim poslom za "godinu ili dve".

Tema dana utorak 8.12. 13:33 Komentara: 139

Nekada Nesvrstani, Gadafi i kamile, danas OEBS

"Još od samita Pokreta nesvrstanih nije bilo većeg skupa", rečenica je koja se poslednjih godina čuje kad je Beograd domaćin nekog međunarodnog skupa. Ova rečenica čula se kad je u Beogradu održan Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ista rečenicu ponavlja se i ovih dana kad je srpska prestonica domaćin Ministarske konferencije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Tema dana sreda 2.12. 23:03 Komentara: 3
strana 1 od 90 idi na stranu