Zagorka Dolovac: Obračun tek sledi

Državni tužilac o hapšenjima u aferi ”Kolubara”, pobuni ”Crvenih beretki”, slučaju ”Topčider”: Saslušano je više od sto svedoka za ”Kolubaru”. Tražićemo saslušanje Mladića povodom stradanja gardista u Topčideru

Info

Izvor: Radosavljeviæ Emina

Sreda, 05.10.2011.

07:49

Default images

Za dve nedelje policija je uhapsila čak 40 osoba za najteža krivična dela organizovanog kriminala i visoke korupcije. U pritvoru su bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, sa saradnicima, dve grupe ”crvenih beretki” - prva za organizovanje pobune, koja je bila uvod u atentat na premijera Đinđića, a druga za davanje lažnog alibija ubicama. Pod istragom je i sudija Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić, a hapšenja za ”Kolubaru” još traju.

Državni tužilac Zagorka Dolovac kaže da je ovo tek početak sprovođenja državne strategije za suzbijanja korupcije na najvišim nivoima i borbe protiv organizovanog kriminala.

* U aferi ”Kolubara” uhapšeno je do sada 17 osoba. Koliko je trajalo prikupljanje dokaza?

- Prikupljanje dokaza u ovom predmetu, koji je jedan od najznačajnijih u borbi protiv korupcije, počelo je i pre nego što je javnost za to saznala. Miljko Radisavljević i njegov tim radili su danonoćno zajedno sa policijom, više od godinu dana. Saslušano je više od sto svedoka i prikupljena je obimna dokumentacija na više desetina hiljada strana, na osnovu čega su privedeni osumnjičeni. Istraga će utvrditi krivicu svakog od onih koji su učestvovali u pljački građana Srbije u ”Kolubari”. Govorimo o zloupotrebi od 12 miliona evra i neplanski potrošenih 70 miliona evra. * Gde je otišao taj novac?

- Na to će odgovor dati istraga. Suština je da odgovorni izađu pred lice pravde, a da se novac koji su pojedinci bezobzirno prisvojili vrati građanima, kojima i pripada, pošto je kolubarski basen nacionalno dobro. Da li možete da zamislite šta je Srbija mogla da uradi sa tim novcem? Sprečavanje otimanja i vraćanje uzetog jeste suština borbe protiv korupcije.

* Šta je još pokazao pretkrivični postupak?

- Ne mogu da otkrivam detalje iz predmeta. U slučaju u kom eventualni izvršioci vređaju inteligenciju građana i tvrde da dan traje 25 sati, svakako ima materijala za krivični postupak. Zadovoljna sam i činjenicom da smo pokazali da zakon važi za sve, bez obzira na funkciju i političku pripadnost osumnjičenih.

* Javnost ”oseća” da hapšenjem bivše predsednice RZZO i još dvojice okrivljenih nije stavljena tačka na istragu o vakcinama...

- Ne bih htela da nagađam do čega će doći kolege iz tužilaštva za organizovani kriminal u ovom predmetu. U svakom slučaju, za sve važi isti princip: nema nedodirljivih!

* Tužilaštvo je tražilo da se Ratko Mladić sasluša o stradanju vojnika u Topčideru?

- Sagledali smo predmet i složili se sa oštećenima da saslušamo Mladića u Hagu. Smatram da je značajan svaki podatak koji nas može dovesti bliže istini, uz poštovanje bola nesrećnih porodica ubijenih vojnika. Sa tužiocem Vukčevićem sam u kontaktu, poredimo podatke do kojih su došli on i Akcioni tim prilikom analize kretanja i potrage za pomagačima u Mladićevom skrivanju.

* U osnovnim i višim tužilaštvima zamenici poslednjih meseci imaju pune ruke posla sa sporazumima za priznavanje krivice. Je li to dobar način da se sprovede pravda, što mnogi osporavaju?

- To je novo zakonsko rešenje, koje je veoma korisno. Skraćuju se maratonski postupci, brže se ostvaruje pravda i država od toga ima velike koristi. U prvih šest meseci primene zakona zaključeno je 70 sporazuma, a najviše u Beogradu - 25. Najveće tužilaštvo na Balkanu, Prvo osnovno tužilaštvo i Više tužilaštvo u Beogradu, imaju dnevnu ažurnost, što je za svaku pohvalu s obzirom na broj predmeta koje imaju. * A oportunitet, odnosno odustanak od krivičnog gonjenja? Koliko je novca prikupljeno primenom tog instituta?

- U prvih šest meseci, osnovna i viša javna tužilaštva su primenila oportunitet u odnosu na 5.268 lica, a u humanitarne svrhe i javne ustanove uplaćeno je 140 miliona dinara. U najvećem broju slučajeva institut se primenjuje kod krivičnih dela ugrožavanja javnog saobraćaja, primene zakona o energetici, sitne krađe, zakona o planiranju i izgradnji... Na taj način rešavamo dve bitne stvari istovremeno: brže utvrđujemo odgovornost izvršilaca rešavajući ovakve predmete i pomažemo onima kojima je pomoć danas najpotrebnija.

* Zakon o oduzimanju imovine svakodnevno se primenjuje u praksi. Koliko vam je to pomoglo u borbi protiv kriminala?

- Moderni zakoni koje je Srbija u poslednje vreme usvojila po uzoru na Evropu daju znatne mogućnosti tužilaštvima da se lakše suprotstave najtežim oblicima kriminala. Ustanovili smo da kriminalcima nije bio problem da određeno vreme provedu u zatvoru, čuvajući svoje ekonomske imperije, koje su kasnije ponovo stavljali u službu novih krivičnih dela. Oduzimanjem imovine proistekle iz krivičnih dela uspeli smo da zaustavimo ovaj trend. Prema evidenciji Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, vrednost privremno i stalno zaplenjene imovine je veća od 300 miliona evra. Uporedite to, na primer, sa kreditnim aranžmanom sa Svetskom bankom, koji iznosi oko 400 miliona, i videćete zašto građani imaju razloga da budu zadovoljni.

* Novi zakonik o krivičnom postupku uskoro stupa na snagu. Specijalna tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine počinju sa tužilačkom istragom 15. januara. Da li su spremni za taj izazov?

- Ovaj zakon je urađen uz pomoć onih koji već imaju tužilačku istragu u svom sistemu. U njegovoj izradi učestvovali su eminentni stručnjaci iz Italije i SAD. Sigurna sam da će je kolege iz dva specijalizovana tužilaštva sprovoditi na najbolji način, jer su oni i do sada u svom radu i postojećim zakonskim rešenjima imali mogućnost da slično postupaju. Značajno je što ćemo tužilačku istragu uvoditi u fazama, tako da ćemo eventualne nedoumice moći da rešimo na vreme i da u 2013. svi zajedno počnemo sa njenom primenom. Sada sa međunarodnim partnerima, OEBS, Ambasadom SAD u Beogradu i Pravosudnom akademijom radimo na Programu edukacije svih koji će prvi sprovoditi ovaj zakon i postati edukatori za tužilaštva opšte nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: