Papa tužen Sudu u Hagu

Glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, profesoru dr Luisu Morenu Okampu, 14. februara ove godine poslata je ,,Krivična prijava protiv dr Jozefa Racingera, pape Rimokatoličke crkve, zbog zločina protiv čovečnosti prema čl. 7 Statuta Međunarodnog krivičnog suda“.

Info

Izvor: Slobodan Kljakiæ

Ponedeljak, 20.06.2011.

09:14

Default images

Tužbu protiv pape podnela su dvojica nemačkih advokata, dr Kristijan Zajler i dr Gert-Joakim Hecel, vođeni uverenjem da je „sazrelo vreme da se konačno napusti srednjovekovna poniznost prema crkvenim poglavarima i da oni budu pozvani na odgovornost kad počine zločin, kao i ostali građani“.

Očigledno baštinici etički, logički i saznajno najbolje nemačke pravno-filozofske tradicije, Zajler i Hecel su u tekstu izvorne tužbe i potonjim prilozima tužbi izneli argumente za koje su uvereni da kvalifikuju dr Racingera, aktuelnog papu, za suđenje pred MKS u Hagu zbog zločina protiv čovečnosti.

Budući da je argumentacija dvojice nemačkih advokata odveć suptilna, ovde krajnje svedeno navodimo tri njihove osnovne optužbene tvrdnje.

Na osnovu izvedenih dokaza, Zajler i Hecel zaključuju da je kardinal Racinger, a sadašnji papa, krivično odgovoran za tri zločina protiv čovečnosti. Prvo, zato što održava i vodi „svetski totalitarni režim koji svoje pripadnike podjarmljuje zastrašujućim pretnjama koje ugrožavaju zdravlje“; drugo, zato što održava „zabranu upotrebe kondoma, čak i onda kada postoji opasnost od zaraze HIV-om“: treće, zato što ,,etablira i održava svetski sistem zataškavanja i pomaganja seksualnih zločina katoličkih sveštenika, koji pogoduju nastanku novih zločina“.

Kada je ova opsežna tužba, u međuvremenu objavljena i kao knjiga pod naslovom „Slučaj papa“, stigla na sto glavnog tužioca MKS profesora Okampa, on je imao važnija posla.

Uhvatio se u lanac događaja pokrenutih 26. februara ove godine, kada je Savet bezbednosti UN uveo sankcije Libiji i predložio da se libijska kriza preda u nadležnost MKS. Već 3. marta oglasio se tužilac Okampo i za španski „Pais“ izjavio da će sud pokrenuti istragu protiv 10 do 15 čelnika libijskog režima „zbog bombardovanja i napada iz automatskog oružja na civile“. Povodom tužbe na račun pape, koliko nam je poznato, Okampo se nije oglašavao, možda i zato što se mnogo bavi Libijom i Gadafijem. Pogotovo od kada je pariski advokat Filip Misamu izjavio početkom maja da će sudu u Briselu, sedištu NATO, podneti tužbu protiv ove organizacije, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u Libiji. Tužilac Okampo je posle tri-četiri dana saopštio da će zatražiti hapšenje tri visoka zvaničnika Libije.

Moguće je da se glavni tužilac MKS našao u čudu zbog „slučaja papa“ a da su Zajler i Hecel na tako nešto računali.

Zato su oni pokrenuli internet sajt i svoju tužbu protiv pape učinili dostupnom i u elektronskoj formi

Razume se, munjevito je ,,raširen glas“ o ovoj adresi, te je advokatski dvojac iz Nemačke zatrpan odzivima sa svih strana sveta. Zahvaljujući tome, Zajler i Hecel su svoju tužbu protiv pape dopunili sa sijaset novih činjenica i argumenata.

Nedavno su (30. maja) podneli i šesti po redu dodatak izvornom tekstu tužbe, nudeći nova, zastrašujuća svedočanstva žrtva.

A u predgovoru ove knjige dr Hecel konstatuje:

„Mnogi koji ovaj tekst uzmu u ruke s čuđenjem će trljati oči: ’Papu izvesti pred sud? Luda ideja!’. Ne tako malobrojni pitaće: ’Zašto tek sada?’ Vernici Katoličke crkve biće gnevni, a slobodoumnici zadovoljni. Ovo buđenje emocija zbog krivične prijave protiv pape izvire iz ličnosti tuženog. On je za jedne Božji zastupnik, a za druge je Knez tame.

U ovoj tužbi Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu on nije ni jedno ni drugo. Jednostavno je optuženi dr. Jozef Racinger, kome se pripisuju teški zločini protiv dece koju je zlostavljao njegov kler, protiv Afrikanaca ubijenih njegovom smrtonosnom zabranom upotrebe kondoma, i protiv članova crkve porobljene od strane njegovog totalitarnog sveštenstva. “

Na navedenom sajtu Zajlera i Hecela otvorena je i sekcija na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: