Lajčak: ZSO se mora osnovati

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da EU ne želi da primora Prištinu ni na šta.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2023.

22:47

Lajčak: ZSO se mora osnovati
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

On dodaje i da odluka Ustavnog suda kaže da se mora formirati Zajednica srpskih opština.

"Odluku Ustavnog suda Kosova znam skoro napamet i ona kaže da se Zajednica mora osnovati i da pravni akt vlade mora da uzme u obzir i odluku tog suda. Zaključci su jasni, u odluci se kaže da to treba da se uspostavi”, rekao je Lajčak.

On je naveo da EU ne želi da primorava Kosovo da prihvati bilo šta što je protiv tamošnjeg pravnog sistema.

“Kosovo je multietničko, govorimo o Zajednici opština. Ne mislim da postoji jedna monoetnička opština, i na severu Kosova žive Albanci. Želimo da primenjujemo evropske modele, ne da nateramo Kosovo da prihvati bilo šta što je protiv njegove funkcionalnosti i protiv pravnog sistema”, rekao je Lajčak.

On je dodao da je sastanak Kurtija i Vučića 27. februara u Briselu važan dan i da se nada rezultatima.

"Očekujemo da se zvanično i javno izjasne da prihvataju plan“, ponovio je Lajčak i dodao da će to biti više od deklarativnog prihvatanja, ali ništa više nije želeo da kaže o tome.

"Važnije je da ono o čemu će se razgovarati bude sprovedeno. Ohrabrujemo strane da daju konstruktivne i razumne predloge u vezi sa planom implementacije i ispravno je da kažu svoj plan”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, plan poštuje crvene linije obe strane i nudi maksimum koji se može ostvariti.

"Ovaj predlog ima još mnogo toga, što naravno ne mogu da otkrijem u ovom trenutku, ali kada lideri odobre predlog, biće objavljen. Ima mnogo pozitivnih stvari za obe strane. I to nije kraj puta, jer u toku svog mandata treba da olakšam postizanje sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa“, rekao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: