Ponedeljak, 22.06.2020.

19:55

Širom Srbije opasnost od izlivanja reka, u Ljuboviji pukao most, u 4 opštine vanredna situacijaVIDEO/FOTO

Zbog velikih padavina raste nivo reka u zapadnoj Srbiji. Na gornjem toku Zapadne Morave i na Kolubari očekuje se veći porast.

Izvor: Tanjug

Širom Srbije opasnost od izlivanja reka, u Ljuboviji pukao most, u 4 opštine vanredna situacijaVIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Popodne se kod Osečine izlio Jadar i poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. Proglašena je vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji gde je trenutno najkritičnije jer je Ljuboviđa poplavila centar varošice. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

Da je zbog izlivanja reke Jadar, usled obilnih padavina, na teritoriji Osečine proglašena vanredna situacija potvrdio je predsednik te opštine Dragan Aleksić.

Aleksić je za Tanjug rekao da u Osečini ceo dan pada obilna kiša, zbog čega je došlo do naglog porasta reke Jadar i njenih pritoka.

"Odmah smo proglasili vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Pre toga smo na teritoriji pet sela imali vanrednu situaciju, a sada smo je proširili na celu opštinu", rekao je Aleksić.

Naveo je da je na terenu bio direktor "Srbijavoda" Goran Puzović, da su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, a da uskoro stiže i Žandarmerija. "Sad se voda malo povlači, ali imamo najave da će od ponoći, do ujutru do osam-devet sati ponovo biti velika količina padavina", rekao je Aleksić.

Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs
Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštio je MUP.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici, zbog čega je gradonačelnik Loznice proglasio vanrednu situaciju.

Fotografije korisnika društvenih mreža iz Valjeva, Loznice i Krupnja pokazuju da su vodostaji reka u ovim gradima uznemirujući i da, ukoliko se padavine nastave, može doći do poplava.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

U delu opštine Koceljeva u 13 sati proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Tamnave i njene pritoke Kozarice.

Najateža stiuacija je i donjem Crniljevu i selu Kamenica.

Kolubara za sada pod kontrolom

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs
Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

"Kolubara je pod kontrolom, ona je izašla iz minor korita. Obnica je jedina reka koja se izlila u nekim delovima prigradskih naselja, ali stanovništvo nije ugroženo jer je poplavila pomoćne objekte u delovima gde ne žive ljudi", rekao je Gvozdenović za Tanjug.

Kada je reč o drugim rekama, naveo je da su povećanog vodostaja, ali da je situacija za sada pod kontrolom. Najavio je da će sutra zasedati Štab za vanredne situacije. "Ja sam već bio na terenu i sa načelnikom štaba i mojim pomoćnicima i najvažnije je da je Kolubara pod kontrolom", dodao je Gvozdenović.

Zaustavljen saobraćaj na putu Gračanica - Ljubovija

Foto: Rina
Usled obilnih padavina most na reci Ljuboviji u istoimenoj opštini pukao je usled velike količine vode. Magistralni put ka Bajinoj Bašti i Loznici potpuno je neprohodan, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima, kroz centar Ljubovije.

Vodena stihija do sada je poplavila preko 500 domaćinstava u Ljuboviji i poljoprivredno zemljište.

U mestu Ljubovija na putu Gračanica - Ljubovija obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Ljubovidje, saopštilo je Javno preduzeće Putevi Srbije.

Svim učesnicima u saobraćaju Putevi Srbije savetuju da zbog svoje i sigurnosti drugih učesnika poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

U Ljuboviji gde je trenutno najkritičnija situacija jer je Ljuboviđa poplavila centar varošice.

Snimci kruže društvenim mrežama, pa je na Fejbuku osvanuo snimak iz Ljubovije na kome se vidi kako bujica nosi sve pred sobom.

U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: