Iran oborio američki špijunski dron i poručio: Ovo je naša crvena linija

Iranska revolucionarna garda saopštila da je oborila "američku špijunsku bespilotnu letelicu" koja je prekršila vazdušni prostor Irana.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.06.2019.

07:37

Iran oborio američki špijunski dron i poručio: Ovo je naša crvena linija
Isaac Brekken/Stringer/Getty images/Ilustracija

"Oboreni američki dron nosi jasnu poruku, granice Irana su naša 'crvena linija'. Zaštitićemo granice od svakog neprijatelja koji ih povredi. Biće uništeni i neće im biti dozvoljeno da ih pređu", saopštio je komandant Korpusa čuvara islamske revolucije Hosein Salami.

Kako je javila iranska Pres TV, iranske vazduhoplovne snage oborile su dron u provinciji Hormozgan, na jugu zemlje. U pitanju je bespilotna letelica "global hok", navodi iranska džavna televizija koja emituje program na engleskom jeziku. S druge strane, nastala je zbrka sa saopštenjima SAD. Najpre je portparol američke Centralne komande, kapetan Bil Urban, samo kratko za AP rekao da "nije bilo bespilotne letelice nad iranskom teritorijom".

Nakon toga je jedan neimenovani američki zvaničnik izjavio da je američka vojna bespilotna letelica oborena u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom. On je naveo da je u pitanju bespilotna letelica američke mornarice tipa "MQ-4 triton".

Podsetimo, tenzije između SAD i Irana iz dana u dan rastu, a počele su odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz tzv. iranskog nuklearnog sporazuma, koji zvaničnom Teheranu stavlja ograničenja na proizvodnju uranijuma.

Nakon Trampovog povlačenja iz sporazuma potpisanog "velikom mukom" 2015. godine, on je praktično prestao da važi, a Iran je više puta apelovao na ostatak međunarodne zajednice da podrže taj sporazum.

Iranu su, u međuvremenu, nametnute dodatne sankcije od SAD, a sukob te dve zemlje iz dana u dan eskalira. SAD su, nakon dva napada na tankere koji su prevozili naftu u vodama UAE, optužile Iran i na Bliski istok poslato je dodatnih 1.000 američkih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: