Prijavljena epidemija malih boginja u Pirotskom okrugu

U Pirotskom okrugu prijavljena je epidemija malih boginja, saoštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Izvor: Beta

Utorak, 23.01.2018.

22:31

Prijavljena epidemija malih boginja u Pirotskom okrugu
Foto: GettyImages

Kako je navedeno, epidemija je prijavljena jer su registrovana dva epidemiološki povezana slučaja, prvi je registrovan i laboratorijski potvrđen 3. januara kod desetomesečnog deteta na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Pirot, a drugi kod jedne medicinske sestre zaposlene na istom odeljenju.

Sumnja se da male boginje imaju još tri medicinske sestre i jedna čistačica koja radi na Dečijem odeljenju, kao i kod jedne medicinske sestre koja radi na ORL odeljenju, dodaje se u saopštenju.

U toku je ispitivanje njihovih briseva na Torlaku i one su izolovane u kućnim uslovima.

Sve zdravstvene ustanove u Pirotskom okrugu sprovode pooštren epidemiološki nadzor nad morbilima, zbog toga je zabranjena poseta pacijentima u Opštoj bolnici Pirot, dodaje je u saopštenju.

Početkom godine registrovan je jedan slučaj malih boginja na području opštine Dimitrovgrad, kod deteta uzrasta 14 godina, koje je u decembru bilo na lečenju u Dečjoj internoj klinici u Nišu.

Od početka oktobra do danas u Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 1.255 slučajeva malih boginja, objavio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 627 slučajeva morbila.

U kosovskim opštinama s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom do 22. januara registrovano je 290 obolelih osoba.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle su tri osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: