MUP: Interpol "izbrisao" Haradinaja, uputićemo žalbu

MUP je najavilo žalbu na odluku Interpola da poternice koje je srpsko pravosuđe raspisalo za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".

Izvor: B92

Subota, 02.12.2017.

13:46

MUP: Interpol
Tanjug, arhiva

"Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu (u sedištu Interpola) usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema", istakao je MUP Srbije u saopštenju.

MUP je najavio žalbu na odluku Interpola da poternice za Haradinajem i još 17 osoba, "koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi".

MUP je u saopštenju naveo i da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi "zajedno uložili žalbu na tu odluku Interpola".

Navodi se i da nadležni iz MUP-a već razmatraju detalje ove odluke.

MUP je dodao i da će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu "kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije".

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za Haradinajem, rečeno je ranije danas Beti u tom ministarstvu.

U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.

Podsetili su da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Haradinaj je izjavio prethodno danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

Kazao je za portal ekonomiaonline.com. da je o tome informisan iz medija i da nije dobio zvaničnu informaciju.

"Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: