Vlasi: Deklaracija kao Memorandum SANU – "velika Srbija"

Savetnik kosovskog šefa diplomatje Envera Hodžaja, Azem Vlasi, izjavio je da ga najava Deklaracije o opstanku srpskog naroda podseća na Memorandum SANU iz 1986.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2017.

17:49

Vlasi: Deklaracija kao Memorandum SANU –

On je istakao i da veruje da je njen cilj ujedinjenje teritorija u regonu na kojima žive Srbi.

Vlasi u intervjuu za bošnjački portal INS optužuje Srbiju da je glavni remetilački faktor u regionu, a međunarodnoj zajednici zamera što poklanja poverenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Vučić se nameće javnosti na Zapadu i u regionu kao svojevrsni lider Balkana. Takvim ga želi videti i Zapad, pre svega u Nemačkoj, gde traže partnere za ovaj deo sveta", kaže Vlasi.

Tvrdi da je cilj najavljene Deklaracije o zaštiti srpskih interesa ujedinjenje teritorija gde žive Srbi, samo su sredstva, ocenjuje, drugačija od onih iz Memoraduma SANU.

Pošto ciljevi postavljeni Memorandumom SANU o takozvanoj "velikoj Srbiji" nisu ostvareni, "Srbi hoće barem nešto", misli Vlasi.

"To je Srbija sa pola Bosne, Vojvodinom, a nisu digli ruke ni od Crne Gore", ocenjuje on i veruje da Srbija želi da zadrži i deo Kosova, severno od Mitrovice.

Vlasiju se čini da srpskom političkom scenom dominiraju ljudi koji, kako kaže, misle, pošto je Srbija izgubila ratove devedesetih za veliku Srbiju i teritorije, "da mogu u miru nastaviti i političkim sredstvima ostvariti te velikosrpske pretenzije".

"Politički podržavaju atmosferu kojom podsećaju da nisu odustali od tih ciljeva. To cela naša regija treba da shvati i uzme ozbiljno", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: