"Predsedniče, koliko je koštala crkva?" Nikolić: Aha

Nakon četiri godine bajčetinska crkva posvećena Svetom velikomučeniku Dimitriju ugledala je svetlost dana. Ktitori su Tomislav i Dragica Nikolić.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

20:18

Crkva bi uskoro, kako kanon nalaže, trebalo da dobije i ikonu sa likom Tomislava Nikolića.

Bajčetinska crkva radost je za meštane sela i okoline koji s razumevanjem reaguju kada čuju koliko je u nju uloženo.

Da li je mnogo dati za crkvu milion evra, ekipa B92 pitala je pojedine građane.

"Nije. Nije. I treba da se uloži. I u crkve. Mislim da će i ovde da bude prodavnica otvorena".

"Pa sve košta. Danas sve što je lepo sve je skupo".

Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija je nastala iz duše porodice Nikolić, rekao je predsednik Srbije napominjući da su radeći na crkvi Nikolići zapravo radili i na sebi.

"Radosno sam uzimao alat u svoje ruke I radio proste radove, a Dragica nije samo idejni tvorac, već će svojim rukama u mozaiku da uradi fresku Svetog Dimitrija ispred ulaza", rekao je Nikolić.

Crkva je od poda do plafona u mozaiku. Predsednik Tomislav Nikolić je rekao da se zbog izuzetnog rada i posvećenosti do zemlje klanja majstoru mozaika Miroslavu Lazoviću.

Inače, stručnjaci kažu da kvadratni metar dragocenog mozaika vredi hiljadu evra.

"To su verovatno tone ali ajde da kažem da ima jedno četiri miliona kockica na tih trista, četristo kvadrata mozaika", navodi majstor mozaika bajčetinske bogomolje Miroslav Lazović

Zanimalo nas je koliko je tačno novca uloženo u ovo versko zdanje. Međutim, predsednik Nikolić nije bio voljan da razreši tu misteriju.

"Predsedniče, možete li da nam kažete koliko je koštala ova crkva?"

Nikolić: "Aha"

Crkva Svetog Velikomučenika Dimitrija u Bajčetini osveštao patrijarh srpski Irinej.

"Hvala Gospodu što se dotakao srca našeg predsednika naše vlade Republike Srbije da podigne ovu svetinju. Neka blagosolovi gospod njegovog ktitora, njegovu porodicu", rekao je patrijarh Irinej.

Za crkvu posvećenoj Svetom velikomučeniku Dimitriju predsednik Tomislav Nikolić je namenski kupio plac. Predsednik Srbije je odlučio da je pokloni Šumadijskoj eparhiji.

Srpska pravoslavna crkva je ktitotra crkve Tomislava Nikolića odlikovala ordenom Svetog Save.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: