Nedodirljivih ipak nema – predsednik smenio vicepremijera

Predsednik Češke Miloš Zeman okončao je višenedeljnu krizu vlade i posle odugovlačenja je smenio vicepremijera i ministra finansija Andreja Babiša.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

19:32

Nedodirljivih ipak nema – predsednik smenio vicepremijera
Thinkstock

Njegov odlazak je zahtevao premijer Bohuslav Sobotka.

Smenu Babiša zbog sumnji za utaju poreza, mahinacija s evropskim dotacijama i manipulacijama medija u njegovom vlasništvu, tražila je i opozicija.

Zeman je za ministra finansija imenovao poslanika Babišove stranke ANO Ivana Pilnog, šefa Odbora za budžet Poslaničkog doma parlamenta.

Predsednik je pohvalio Babiša za suficit u državnom budžetu i povećanu naplatu poreza, kao i za raniju izjavu da je škrtica, jer bi po rečima Zemana svaki ministar finansija trebalo da postavi napis u kancelariji, kao jedan predratni čehoslovački: "Ništa vam ne dam".

"Babiš je u ministarstvu uradio posao koji nije uspeo niko pre njega. I možda zato ga je pratila zavist kakva prati svakog koje uspešan u češkoj kotlini", rekao je Zeman.

Kriza češke vlade izbila je početkom maja kada je Sobotka podneo ostavku jer su kulminirala podozrenja oko neobjašenjih prihoda i mahinacija s porezima njegovog koalicionog partnera Babiša, drugog najbogatijeg privrednika u Češkoj.

Babiš je kao ministar finansija trebalo da sam protiv sebe vodi istragu.

Sobotka je najavio ostavku što znači i kraj cele vlade, ali je predsednik to odbio i rekao da će smeniti samo premijera, što bi značilo da Babiš ostaje u vladi. Sobotka je ostavku povukao i zatražio smenu Babiša, što je Zeman odbio iako na to po Ustavu nema pravo i poručio da će sačekati da ga na to natera Ustavni sud.

Poslanici parlamenta u jeku krize usvojili su rezoluciju u kojoj su optužili Babiša da je lagao o svojim prihodima, porezima i koristio svoje medije, pre svega dnevni list Mlada fronta Dnes da kompromituje političke protivnike, pošto su na videlo izašli i snimci Babišovih tajnih razgovora o tome s jednim novinarom lista.

Na protest protiv tajkunizacije češke politike i medija, kao i protiv Babiša i Zemana, koji su saveznici u Zemanovoj trci za drugi mandat na izborima 2018. godine, početkom maja izašle su desetine hiljada ljudi u Pragu.

Babiš je rekao da ga je premijer smenio kao političkog suparnika jer vladajuća Češka socijaldemokratska stranka ne stoji dobro u prognozama pred jesenje izbore.

Bez obzira na sve skandale i afere Babiš i njegova Alijansa nezadovoljnih građana favoriti su u anketama pred jesenje redovne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: