"Izgubili smo pola miliona ljudi, izvozimo našu budućnost"

Predsednik SANU Vladimir Kostić upozorio je da je udeo visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz zemlje 11 puta veći nego sedamdesetih godina.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2017.

12:30

On je istakao da "Srbija izvozi sopstvenu budućnost".

Kostić kaže da je u okviru SANU konačno formiran Odbor za naučnu i umetničku dijasporu, da ne gaje iluzije da će se vratiti oni koji su započeli karijere u inostranstvu, ali da je cilj da se uspostave jače veze sa njima.

Kostić je na skupu, "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije" održanoj u SANU, rekao da je demografski problem u Srbiji "problem svih problema i da svi drugi problemi proističu iz njega".

"Od početka milenijuma mi smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan", naglasio je Kostić i dodao da se od 1930. godine u Srbiji rađa manje dece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju.

Kako kaže visokoobrazovane žene danas rađaju u proseku 1,37 dece, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete.

"Materinstvo je odloženo, ali za to ne treba optuživati žene, već su za to krivi mnogi društveni, socijalni, političko- istorijski faktori", pojasnio je Kostić.

On je dodao da ukoliko se naprave najbolje mere za rešavanje demografskog pitanja prvi efekti se mogu očekivati za deceniju-dve.

"Međutim, ako sada ne radimo ništa, onda ćemo za nekoliko godina da se čudimo šta nas je snašlo, što nema mladih, nema pesme u Srbiji, što nema ko da plaća penzije", pojasnio je predsednik SANU-u.

Akademija, kako kaže, deluje u granicama svojih mogućnosti, te postoji Odbor za demografska pitanja, koji izdaje biltene i pokušava da ukaže na te probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: