Tanjug: Brisel nema konkretan stav, čeka se odgovor NATO

Ni više dana posle incidenta, u kome je vraćen voz iz Beograda sa puta za Kosovsku Mitrovicu, zvanični Brisel nije konkretizovao svoj stav po ovom pitanju.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

09:15

Tanjug: Brisel nema konkretan stav, čeka se odgovor NATO
Tanjug

Prvobitan odgovor iz EU na zahtev Prištine da "zaustave voz iz Beograda" bio je da "to nije njihov posao".

Posle subotnjeg incidenta sa najavama iz Prištine da će pruga biti minirana, a putnici i mašnovođa uhapšeni, a zatim i oštre reakcije srpskih vlasti, Evropska unija je, odgovarajući na zahtev Tanjuga da iznese svoj stav, pozvala i Beograd i Prištinu da pokažu "uzdržanost i razum" i da se vrate procesu dijaloga.

Ni šefica EU diplomatije ne odstupa od već prepoznatljivog neutralnog i pomirljivog stava EU. Federika Mogerini i juče ponavlja da je dijalog o normalizaciji odnosa jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve strane.

Odgovarajući jedino na, kako je predočeno novinarima, uopštena pitanja o trenutnim odnosima Beograda i Prištine i uticaju poslednjeg incidenta na nastavak dijaloga koji se odvija pod njenim pokroviteljstvom, Mogerini je izrazila zabrinutost zbog visokih tenzija, ali i ocenila da obe strane pokazuju odlučnost da nastave rad na procesu normalizacije odnosa koji je, prema njenim rečima, u prošloj godini doneo istorijske rezultate.

Do ovog trenutka niko od zvaničnika EU nije konkretno odgovorio na pitanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića da li je Brisel, kako to tvrdi premijer Kosova Ista Mustafa, podržao kosovske vlasti u "rešavanju problema oko dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu".

Poznavaoci evropskih prilika i politike EU ocenjuju da do konkretnijeg zvaničnog ili javnog pozicioniranja Brisela od poziva na nastavak dijaloga, kao i u mnogim slučajevim do sad, neće doći.

Istovremeno, Tanjug čeka i zvaničan odgovor iz sedišta Severnoatlantske alijanse na pitanje da li su specijalne jedinice kosovske policije imale dozvolu Kfora da intervenišu na severu Kosova.

Prema garancijama koje je NATO dao prilikom potpisivanja Brisleskog sporazuma u aprilu 2013. godine, intervencije kosovskih oružanih snaga na pretežno srpskom severnom delu Kosova mogu biti sprovedene samo uz odobrenje Kfora i saglasnost lokalne zajednice, ili u slučaju elementare nepogode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: