Kako izgleda subotička izložba Necenzurisane laži / FOTO

Izložba "Necenzurisane laži - Manipulacija pojmom cenzure u Srbiji 2014 - 2016." koju organizuje Srpska napredna stranka otvorena je u Subotici.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 24.12.2016.

20:35

Kako izgleda subotička izložba Necenzurisane laži / FOTO
Foto: Tanjug

Najseverniji srpski grad je posle Beograda i Kruševca treći grad u Srbiji u kom je postavljena ta izložba.

Otvaranju Izložbe prisustvovao je potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević koji je obraćajući se prisutnima rekao da je tu postavku video nekoliko puta i da svaki put iznova biva zgrožen.

"Na ovim zidovima, među ovih na hiljade tekstova i drugih novinarsko umetničkih izražaja, zajedničko je samo jedno - da ništa nije tačno od onoga piše. I o kakvim slobodama mi onda pričamo? I ovih šest meseci dok nas isti ti mediji 'razapinju' zbog ove istine koju pokazujemo po Srbiji, dok ti isti i dalje viču kako nema slobode, kako 'sujetna vlast' ne podnosi kritiku, a nesmetano štampaju i emituju nove fabrikovane afere, nove izmišljotine, a sve to u Srbiji koja je tobože u mraku cenzure. Pa mi ne samo da cenzurišemo nego i promovišemo to naše cenzorstvo", rekao je Vučević.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, jedno je biti slobodouman, a nešto sasvim drugo slabouman - pa lagati, falsifikovati, brutalno napadati i izmišljati grozote protiv predsednika stranke i njegove porodice, protiv prijatelja, naše stranke.

On je naglasio da stvari koje prikazane na izložbi nikada neće zaustaviti Srpsku naprednu stranke, već će joj, kako je rekao, dati dodatno ubrzanje da će i na proleće stići do nekog novog istorijskog rezultata na izborima.

"Može laž da stanuje na papiru, ali istina je svuda oko nas u stvarnom životu i građani to znaju. Istina su velike investicije u Vojvodini, završetak izgradnje Kliničkog centra, Žeželjev most, banatska magistrala, Fruškogorski koridor, Narodno pozorište ovde u Subotici. Radimo i završavamo sve ono što su oni brljali predhodnih 16 godina po Vojvodini", zaključio je Vučević.
Foto: Tanjug
Potpredsednik SNS-a i predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov na otvaranju Izložbe je rekao da postoji izreka da "jedna slika govori više od hiljadu reči" i da zbog toga treba dobro pogledati sve slike, naslove i tekstove koji čine postavku te izložbe.

Jovanov je kazao da se na izložbi mogu videti prikazi iz medija baš onakvi kakvi su izlazili u javnost, bez dodatnih komentara ili bilo kakvih prepravki.

"Kada se dobro pogleda sve što je prikazano, onda postaje jasno zašto je nakon prvog prikazivanja ove izložbe u Beogradu usledio baražni napad na Vladanku Malović. Zato što je jedna brutalna laž o cenzuri medija razbijena istinom o tome šta se sve u srpskim medijima objavljuje", rekao je Jovanov.
Foto: Tanjug
Jovanov je naglasio da svako ko vidi te laži, treba da razmisli i sam zaključi da li će da veruje svojim očima, ili lažnim optužbama.

Na otvaranju Izložbe govorio je i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana u izložbenom prostoru Otvorenog univerziteta u Subotici.
Foto: Tanjug
Izložba u Beogradu otvorena je u julu, a tada ju je obišao i premijer Aleksandar Vučić.

Fotografije sa izložbe u Beogradu možete pogledati OVDE, a iz Kruševca OVDE.

Prema rečima organizatora izložbe, cilj je da se pokaže da u Srbiji nema cenzure i da predstave sve tekstove u kojima se Vučić i ostali funkcioneri SNS pominju u negativnom kontekstu.
Foto: Tanjug
NUNS i NDNV su nakon toga istakli da da izložba "Necenzurisane laži" predstavlja vrhunac cinizma SNS, odnosno vlasti, ali i dodatni pritisak na krhku slobodu izražavanja.

Ubrzo je izložbu posetio i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ,koji je istakao da su optužbe o cenzuri besmislene.

Vučić je nakon obilaska izložbe ocenio da ona odslikava "demokratski duh srpskog društva".

"Ovo pokazuje koliko su besmislene njihove optužbe o cenzuri. Ovde nisam video nijedan ozbiljan argument ni o jednom pitanju, nisam video ništa što bi kritikovalo ono na šta smo ponosniji a to su ekonomski rezultati, to što smo deficit spustili ispod nivoa Mastrihta, što imamo najveći rast, što smo sprečili bankrotstvo države", rekao je tada Vučić.
Foto: Tanjug
Inače, nekoliko karikaturista najavilo je da će podneti tužbe protiv SNS zbog neovlašćenog korišćenja njihovog materijala.

Takođe, Levica Srbije organizovala je uličnu izložbu "Cenzurisane istine" u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu kao odgovor na postavku "Necenzurisane laži" SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: