Neizvesno u MKD: I Gruevski i Zaev "pobedili"

Pobednik vanrednih izbora u Makedoniji još nije poznat, a trka je veoma nezivesna. I vladajuća partjia VMRO-DPMNE i opozicioni SDSM proglasili pobedu.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2016.

19:25

Neizvesno u MKD: I Gruevski i Zaev
Foto: Tanjug

Prednost VMRO-DPMNE od oko pet odsto koju je Državna izborna komisija po zatvaranju birališta se tokom večeri istopila, pa partija dugogodišnjeg premijera Nikole Gruevskog sada ima oko jedan i po procenat više, odnosno oko 15-ak hiljada glasova, u odnosu na stranku ljutog protivnika Zorana Zaeva.

Uprkos prvobitnim rezultatima, Zaev je ubrzo po zatvaranju birališta pozvao građane na ulice da proslave pobedu, uz objavu da je opozicija pobedila u svim gradskim sredinama u Skoplju i da će imati mandat više od VMRO-DPMNE.

Istovremeno, vladajuća partija je svoje pristalice uveravala da će prednost sa početka večeri "samo rasti kako noć bude odmicala".

Ipak, poslednji rezultati DIK-a pokazuju da je koalicija oko VMRO-DPMNE osvojila 38,06 odsto, a koalicija oko SDSM 36,69. To su rezultati na osnovu 99,72 odsto prebrojanih glasova.

Najjača albanska partije DUI osvojila je 7,30 odsto, Pokret BESA 4,87, Alijansa za Albance 2,95 i DPA 2,61 odsto.

Predsednik DIK Aleksandar Čičakovski, odgovarajći na novinarsko pitanje, izjavio je da noćas do tri sata nisu pristigli nikakvi prigovori u vezi sa glasanjem na izborima.

Izlaznost je istorijska - 66,88 odsto.

SDSM, čije su pristalice slavile u centru Skoplja do jedan sat posle ponoći, ne odustaje od svojih podataka, koji glase - SDSM će imati 52 poslanika, a VMRO-DPMNE 51 mesto u parlamentu. DUI će dobiti osam, Besa četiri, a DPA dva mandata.

Sobranje ima 120 poslaničkih mesta.

"Poštovani građani radujte se, slavite život, režim je pao. Neka ceo svet zna da je pao režim (Nikole Gruevskog) za jedan mandat", rekao je Zaev.

Građani i međunarodna zajednica očekuju da bi nova makedonska vlada trebalo da izvede državu iz dvogodišnje duboke političke krize, kao i da reši problem sa imenom te države, koji osporava Grčka.

Rekordna izlaznost, bez incidenata

Biračka mesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji zatvorena su u 19.00, a glasačko pravo je iskoristilo oko 67 odsto birača, što je za 14 odsto više nego na prethodnim izborima..

Gruevski je nakon glasanja rekao da veruje da će građani masovno iskoristiti pravo da "ponovo kažu u kom pravcu žele da im zemlja ide", dok je Zaev najavio da će tokom večeri proglasiti izbornu pobedu.

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju", poručio je Zaev.

Zaev je novinarima tokom dana rekao i da je spreman da se povuče iz politike ako SDSM izgubi na ovim izborima.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa je imalo 1.784.416 birača.

Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Izbori su protekli u miru, bez većih incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: