Završne reči na suđenju Mladiću od 5. decembra

Završne reči optužbe i odbrane kojim će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću biće pred Haškim tribunalom održane od 5. do 15. decembra.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

15:12

Završne reči na suđenju Mladiću od 5. decembra
Foto: Tanjug

Prema odluci raspravnog veća, tužioci će izložiti završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra.

Izlaganje završnih reči moglo bi, međutim, biti odloženo ako apelaciono veće Tribunala usvoji žalbu koje je na te termine uložila odbrana generala Mladića.

O toj žalbi, apelaciono veće moralo bi odluku doneti tokom ove nedelje. Mladićevi branioci tražili su da završne reči budu održane u februaru iduće godine.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: