Joksimovićeva: Sporazum ne prejudicira status Kosova

Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan ni na koji način ne prejudicira status Kosova, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

21:59

Joksimovićeva: Sporazum ne prejudicira status Kosova
Foto: Tanjug

"Zamoliću sve političke partije da se ne bave interpretacijama interpretacija, nego da pročitaju dokument", poručila je poslanicima u parlamentu Joksimović, koja je u ime vlade prošle godine potpisala dokument za osnivanje Statuta Fonda za Zapadni Balkan.

Ona je poslanicima pročitala interpretativnu izjavu koja je postala sastavni deo dokumenta, a u kojoj se navodi da se sporazum ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, te da ne prejudicira status.

U izjavi se takođe naglašava da nijedna radnja koju preduzmu privremene institucije u Prištini ne može smatrati validnom ukoliko prekoračuje okvire njihovih ovlašćenja i zalazi u dužnosti rezervisane za specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN.

"Činjenicom da su druge države koje su potpisale dokument prihvatile tu našu izjavu kao integrativni deo dokumenta, čak su na neki način i relativizovale svoj odnos i priznanje Kosova kao nezavisne države", navela je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: