Vulin: Srbiju vodi priznati državnik, Rama mali političar

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je da Srbiju vodi priznati državnik i da je Srbija danas bila ponosna na svog premijera Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

15:03

Vulin: Srbiju vodi priznati državnik, Rama mali političar
Foto: Tanjug

Osim toga, Vulin je naveo da je albanski premijer Edi Rama mali političar koji je u Beogradu dokazao da se od malog političara ne postaje veliki državnik.

"Srbiju vodi priznat državnik, a Albaniju mali političar. Vučić je pokazao kako se ponaša odgovoran predstavnik svoje zemlje i svog naroda, dok je Rama dokazao da se od malog političara ne postaje veliki državnik. Kao i uvek, Rama se obraća svojim biračima, a Vučić traži i nalazi rešenja. Odgovor koji je dobio od Vučića Rama treba pažljivo da prouči i da, zbog sebe, izbegava prilike da ga ikada više čuje", naveo je Vulin u izjavi Tanjugu i dodao:

"Srbiju vodi državnik, a reč državnika se dalje čuje i duže sluša. Srbija je danas bila ponosna na svog premijera, Albanija nije imala tu sreću".

Vulin je na taj način reagovao na današnju polemiku o budućnosti srpsko-albanskih odnosa na Beogradskom bezbednosnom forumu između premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Polemiku su, naime, obeležili suprotstavljeni stavovi dvojice državnika u vezi s Kosovom, posebno kad je reč o Trepči i hapšenju Nihata Tačija.

Albanski premijer je tako pozvao Srbiju da što pre prizna Kosovo, ali i naglasio da snažno podržava dijalog Beograda i Prištine.

Premijer Vučić je konstatovao da o pitanju Kosova dve zemlje imaju različite stavove, a kad je reč o Trepči, za koju je Rama rekao da se nalazi na teritoriji Kosova upitavši šta će Srbija s tim rudnikom da uradi - da ga prebaci u Beograd, Vučić je odgovorio:

"Usuđujem se da kažem da znam više o tom rudniku od albanskog premijera i moram da kažem da je Priština uradila najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika".

Dodao je: "Edi je rekao da je to gotovo u korist obe strane, ali možete li naći jednog Srbina koji će sa tim da se saglasi? Da li su pokušali da nađu jednog Srbina koji će se saglasiti? Ne, jer ne žele da razgovaraju sa Srbima koji žive na Kosovu i koji rade u Trepči".

U vezi s hapšenjem Nehata Tačija, Rama je upitao šta to govori o ljudima kada, "onoga ko je deset puta prešao granicu, neko uhapsi 11 put".

Premijer Srbije je odgovorio da ne zna ništa o tom slučaju jer nije video dosije, ali je naglasio da Beograd nije iskoristio hapšenje i pritvaranje Olivera Ivanovića kao razlog za prekid dijaloga sa Prištinom.

"To niste čuli kao moj argument da zaustavimo dijalog, da se svađamo s nekim, da kažemo da ne treba da razgovaramo sa kosovskim Albancima. Da li zaista verujete da je neko namerno uhapsio Tačija zbog političkih razloga? Ne, niko to nije učinio. Nalog je bio izdat 1999", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: