"Ulemekova izjava potvrđuje optužnicu u slučaju Ćuruvija"

Najnovija svedočenja potvrđuju optužnicu protiv izvršilaca ubistva Slavka Ćuruvije, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

12:13

Foto: Tanjug

To se odnosi na svedočenja Zorana Mijatovića, nekadašnjeg zamenika načelnika Resora državne bezbednosti, i Milorada Ulemeka, nakadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije.

Mijatović je rekao da 2001. godine, kada je sprovođena jedna od prvih istraga ubistva, nisu utvrđeni drugi razlozi za nalaganje praćenja Ćuruvije, nekoliko dana neprekidno pre ubistva, osim očigledne zloupotrebe pratećeg aparata za izvršenje ubistva Ćuruvije.

Matić navodi da je Ulemek potvrdio da mu je Radomir Marković rekao da su ubice Slavka Ćuruvije Miroslav Kurak i Ratko Romić, a ostao je i pri izjavi koju je u fazi istrage dao Tužilaštvu za organizovani kriminal, čime je posredno potvrdio da je od njega krajem marta 1999. godine Radomir Marković tražio da ubije Ćuruviju, a kasnije iz zatvora i da organizuje likvidaciju Kuraka.

Pored toga, Ulemek je rekao da je na osnovu sopstvenog iskustva siguran da su organizatori i izvršioci optuženi, kao i da mu je prećeno kako bi odustao od svoje izjave, što nije učinio.

"Nadamo se da će nadležni državni organi istražiti i pred lice pravde izvesti sve osobe koje su pretile i učestvovale u pretnjama svedoku i time izvršli krivično delo protiv pravosuđa. Komisija i ja kao njen predsednik, uz podršku nezavisnosti rada Suda, izražavamo nadu da će svi pokušaji uticaja na svedoke biti primereno istraženi i sankcionisani", navodi Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: