Sreda, 21.09.2016.

08:13

Supersonični bombarderi SAD iznad J. Koreje, plaše Kima

Nad Južnom Korejom letela su dva američka supersonična bombardera, od kojih je jedan sleteo u vazdušnu bazu na 40 kilometara južno od prestonice Seula.

Izvor: Tanjug

Supersonični bombarderi SAD iznad J. Koreje, plaše Kima
Foto: Thinkstock

Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka, navodi da je ovo drugi takav let supersoničnih bombardera SAD od nuklearne probe koju je Severna Koreja izvela 9. septembra.

Rojters navodi da je neimenovani zvaničnik američkih trupa u Južnoj Koreji izjavio je da je let dva bombardera "B-1B Lanser", čija je baza u Guamu, izveden sa namerom pokazivanja sile moćnog južnokorejskog saveznika.

Inače, dva američka bombardera nadletela su Južnu Koreju i prošle nedelje, četiri dana posle pete nuklearne probe Severne Koreje.

Severna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a ta bojeva glava može i da se montira na balističke rakete.

Kina je tada saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: