Kraj "Mice ubice“ iza šaltera: Osmeh i "Dobar dan"

Jedna od najčešćih zamerki građana na ponašanje državnih službenika odnosi se na neljubaznost, pa čak i nevaspitano ponašanje prema klijentima.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2016.

20:29

Kraj
Foto: Thinkstock

Takvo ponašanje zaposlenih u nekoliko opština u Srbiji je prošlost, a sve zahvaljujući kodeksu koji su pojedine opštine usvojile. Jedna od tih opština je i Ruma.

Dobar dan i dobro došli!

Glasno, jasno i ljubazno - Dobar dan. Pozdrav koji bi trebalo da bude stvar osnovnog kućnog vaspitanja, za službenike u opštinskoj upravi u Rumi postao je obavezujući. Neformalni razgovori sa strankama, nervoza, nestrpljivost, neljubaznost, kratke suknje i pantalone, duboki dekoltei. Sve to zabranjuje kodeks ponašanja koji primenjuje ova uprava.

“Moram priznati da je bilo malo poteškoća, jer zaposleni koji rade tu su navikli na jedan neformalan način oblačenja”, kaže načelnik Opštinske uprave Ruma Dušan Ljubičić.

“Koliko sam ja primetila, neke promene su se zaista i desile, pogotovo u ponašanju žena i oblačenju, pogotovo u oblačenju”, dodaje Bojana Lanc iz Opštinske uprave Ruma.

Koliko puta vam se desilo da za šalterom zateknete službenika koji doručkuje s druge strane stakla, a da, na kraju, ne završite ono zbog čega ste došli?

“Vrlo je važno da, kada stranka dođe u opštinsku upravu, da se oseća prijatno i zapravo da dobije svu onu pažnju koju treba da dobije da bi ostvarila svoj zahtev, za koji je u krajnjoj liniji nadležna Opštinska uprava da postupi po njemu. Mislim da je nešto profesionalniji rad službenika u ovom momentu, ali siguran sam da može i bolje”, ističe Dušan Ljubičić.

Svako od nas svojim postupcima definiše način na koji građani vide našu Opštinsku upravu, stoji u uvodu Kodeksa ponašanja. Proverili smo kakvu je sliku opštinska uprava izgradila kod Rumljana.

“Tu i tamo, ali dobri su.”

“Strašno su ljubazni, uredni, vredni, imaju radne navike, imaju svoje sposobnosti, svaka čast.”

“Kad se pojavite profesionalno, ljubazno, onda dobijete povratni efekat. Znači, stav je jako bitan, sa osmehom i sve može.”

U vreme kada je Bogdanka Petković radila kao opštinski službenik u Rumi, posebnih, obavezujućih kodeksa ponašanja nije bilo. Neka pravila su se podrazumevala.

“Morali smo da poštujemo stranku, jer stranka je uvek u pravu, da joj izađemo u susret, da je uputimo gde treba da ode”, navodi Bogdanka Petković, službenica Opštinske uprave u penziji.

Kodeks ponašanja deo je ISO standarda 9001, koji Ruma primenjuje od prošle godine. Činjenice da su proglašeni za najefikasniju opštinu u izdavanju građevinskih dozvola, da su među tri najuspešnije opštine u privlačenju stranih investicija, te da imaju najbolji informator o radu Opštinske uprave neki su od pokazatelja da su evropske strandarde uspešno primenili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: