Turci u Makedoniji organizovali skupove podrške Erdoganu

U tri makedonska grada, Skoplju, Kičevu i Gostivaru održani su skupovi podrške predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, preneli su lokalni mediji.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

12:25

Default images
Foto: Thinkstock

Na tim sinošnjim skupovima na kojima je osuđen vojni udar u Turskoj, a učesnici proglašeni za izdajnike, prema proceni medija, okupilo se nekoliko stotina građana Makedonije turske nacionalnosti.

Procene su da je na skupu u Skoplju učestovalo od 200 do 500 građana, a tom mitingu su prisustvovali turski ambasador Olen Šolenduk, dva ministra u makedonskoj vladi Nedžet Mustafa i Furkan Šako, kao i nekoliko političara. Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Erdogane ostani jak", "Ne predavaj se, otomanski potomci na Balkanu su uz tebe".

Skupove podrške Erdoganu u tri makedonska grada organizovao je Savez nevladinih organizacija Matusiteb.

Predsednik Matusiteba Taksim Ibrahim je oštro osudio pokušaj državnog udara u Turskoj i zatražio "izdajnici, koji su napravili puč, treba što brže da budu kažnjeni". Takvih izdajica, prema njegovim rečima, ima i u Makedoniji.

"Takvih izdajica, koji su došli iz Turske, ima i u Makedoniji, i mi svi zajedno treba da ih iščistimo iz naših boravišta. Kao sinovima Fatiha, za nas je greh da budemo domaćini ovim izdajicama. Naša dužnost je da ih proteramo iz Rumelije, omiljenog mesta Osmanlija", rekao je Taksim Ibrahim, a prenose makedonski mediji.

Turci su, posle Albanaca, naveća nacionalna manjina u Makedoniji. ;Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u Makedoniji živi 77.959 Turaka ili 3,08 ;odsto od ukupnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: