NS: Baš niko iz privatnih vrtića ne ide na more?

Nedavne najave da će Grad Novi Sad umanjiti subvencije za privatne vrtiće tokom leta postavljaju pitanje verodostojnosti podataka koje dostavljaju vrtići.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

17:09

NS: Baš niko iz privatnih vrtića ne ide na more?
Foto: Tanjug

Budžetom grada Novog Sada najpre je bilo planirano da za subvencionisanje skoro dve hiljade mališana u privatnim vrtićima bude izdvojeno 192 miliona dinara.

Ta računica sačinjena je na osnovu prošlogodišnjih parametara, ali se ispostavilo da je ove godine upisan znantno veći broj dece. To je izazvalo sumnje u verodostojnost podataka koje pojedini privatni vrtići dostavljaju.

"Oni nama kažu da su u privatnim vrtićima kapaciteti sto odsto popunjeni u julu i avgustu, a kako je moguće da u državnim 30 odsto bude uposleno. Da li je moguće da se 16.000 dece smanji na 30 posto boravka u vrtićima, a dve hiljade se zadrži u stopostotnom iznosu", kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Niko ni u jednom privatnom vrtiću, od njih nekoliko koje smo kontaktirali, nije bio raspoložen i spreman da da izjavu za našu televiziju, stoga smo ostali uskraćeni za objašnjenje da li zaista privatni vrtiću u Novom Sadu i tokom leta, rade u punom kapacitetu, kao i tokom godine.

Nameće se i pitanje da li je moguće proveriti verodostojnost podataka koje privatni vrtići dostavljaju gradskim službama.

Roditelji su nedavno burno reagovali na najave da postoji mogućnost da Grad preko leta subvencioniše samo 50 odsto ukupnog iznosa. Ipak, na kraju je dogovor sa Gradom postignut.

"Grad Novi Sad, kao i do sad, nastaviće i tokom leta, a to je do kraja avgusta da subvencioniše decu, u punom iznosu prema prisustvu dece kao što je to bilo i do sad", kaže Stefan Samardžić iz Saveta roditelja privatnih vrtića.

Grad subvencionišu decu u privatnim vrtićima sa 10, odnosno 15 hiljada dinara, koiliko izdvaja za predškolce. Razliku do punog iznosa plaćaju roditelji. Ove godine za ove potrebe izdvojeno je ukupno 250 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: