Čistka u Turskoj: 257 iz kabineta, 15.000 iz školstva

Nakon neuspelog vojnog puča protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 15. juna, nastavljaju se čistke i otpuštanja osumnjičenih za podršku puču.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

13:02

Čistka u Turskoj: 257 iz kabineta, 15.000 iz školstva
Foto: GettyImages

Smenjeno je 257 od 2.600 zaposlenih koji rade za premijera, javio je Rojters, pozivajući se na izvore iz tima premijera Binalija Jildrima.

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu islamski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u samovoljnom egzilu u SAD.

Gulen odlučno negira umešanost u puč.

U čistkama koje su usledile posle neuspelog udara smenjeno je i 429 zaposlenih u Dijanetu, turskom Direktoratu za verska pitanja, u kome radi više od 100.000 ljudi, saopštila je ta institucija.

Inače, gotovo 9.000 zvaničnika i policajaca smenjeno je tokom ekspresne čistke u ministarstvu unutrašnjih poslova nakon pokušaja vojnog puča u noći između subote i nedelje.

Državni mediji su objavili da je smenjeno i više od 15.000 ljudi u ministarstvu zdravlja.

Osim toga, pominje se i ponovno uvođenje smrtne kazne, što je izazvalo veliku buru u evropskoj javnosti.

Tako je, na primer, Nemačka na to reagovala izjavom da bi smrtna kazna značila kraj pregovora Turske o pristupanju EU.

Dosad je uhapšeno i 103 generala i admirala, a "čistka" u režiji predsednika Redžepa Erdogana će se verovatno nastaviti i u narednim danima.

U hapšenjima širom zemlje pritvoreni su najviši vojni funkcioneri, a reč je o "velikoj čistki u redovima oružanih snaga", prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: