Puč u Turskoj šteti SAD - izgubili vazdušni prostor i bazu

Pokušaj vojnog puča izazvao je probleme i na globalnom nivou, pa su tako SAD izgubile ključni vazdušni prostor za napade na Islamsku državu, piše “Gardijan”.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

13:23

Puč u Turskoj šteti SAD - izgubili vazdušni prostor i bazu
Foto: GettyImages

Kako se navodi, avioni SAD neko vreme neće moći da koriste vojnu bazu Indžirlik iz koje su kretali na misije protiv terorista u Siriji i Iraku.

Nije poznato kada će baza ponovo moći da se koristi. Podsećamo, više hiljada turskih vojnika uhapšeno je nakon pokušaja puča u noći između petka i subote koji je organizovao deo vojske.

Turski vazdušni prostor, uključujući i onaj iznad Indžirlik vojne baze, zatvoren je za vojne letelice nakon što su lovci veoma nisko leteli iznad Ankare tokom pokušaja puča.

“Zvaničnici SAD sarađuju sa turskim zvaničnicima kako bi se vazdušne operacije što pre ponovo pokrenule”, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

Prema njegovim rečima centralna komanda vazdušnih snaga SAD u međuvremenu prilagođava operacije protiv ID kako bi efekti svega bili što manji i napadi se nastavili koliko je to moguće.

Kristofer Harmer, bivši pomorski oficir, a sada analitičar Instituta za studije rata, kaže da je gubitak Indžirlik baze veliki udarac.

“Odlaganje od 48 do 72 sata ne bi trebalo da ima velike posledice, ali ukoliko bude duže od 96 sati to će biti veliki udarac i biće sve veći što duže to bude trajalo”, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: