"Kandidati za EU da budu povlašćeni, ne baviti se drugima"

Predsednik Maršal plan Fondacije u Austriji Volfgang Petrič ocenio je da Bregzit ne znači ništa dobro za proces proširenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

18:32

On poručuje da bi EU trebalo povlašćeno da tretira one zemlje koje žele da pristupe, a ne bavi se samo onima koje hoće da istupe.

“Bregzit za jugoistočnu Evropu, a posebno Srbiju nije ništa dobro. Srbiji je sada potrebna podrška EU, ali i Velike Britanije. Između Beograda i Londona postojao je istorijski pozitivni odnos, a i Velika Britanija je bila zemlja koja je podržavala širenje Unije. U tom kontekstu biće teže“, smatra on.

Petrič, za Tanjug, ističe da svaki izazov, pa tako i ovaj sadrži šansu za novi početak.

“Očekujem da će nova poglavlja biti otvorena, da će se shvatiti da oni koji žele u EU treba da dobiju povlašćeni tretman i da se ne treba baviti samo onima koji hoće da istupe“, naglašava on.

Ukoliko se to učini na ispravan način onda će pregovori sa Srbijom dobiti novi impuls, uveren je Petrič.

On kaže da bi vlada Srbije trebalo da poruči da želi u EU i da u teškom dobu po Uniju svojim reformama još pre pristupa želi da uspostavi dobro partnerstvo.

“Verujem da je Srbija odlično pripremljena za pristupne pregovore. Potrebno je nastojati da se delovi koji su dogovoreni implementiraju i da se napreduje iz sopstvenog interesa, a ne zbog EU“, podvukao je Petrič.

On je apelovao na Srbiju da sprovodi reforme u sopstvenom interesu, ističući da će to biti pozitivno ocenjeno.

“Mora doći do spoznaje da je Srbija država koja doprinosi konsilidaciji ideje velikog mirovnog prostora i ekonomskog napretka“, zaključio je Petrič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: