Nikolić prihvatio poziv Izetbegovića, u BiH na jesen

U više navrata odlagana zvanična poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, trebalo bi da se održi na jesen.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

19:23

Nikolić prihvatio poziv Izetbegovića, u BiH na jesen
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije prihvatio je poziv predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Naime, današnje Nikolićevo učešće na samitu Brdo-Brioni proces i jučerašnje na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu, prva je poseta predsednika Srbije BiH otkako je izabran na tu funkciju.

Nikolić je trebalo da poseti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Ssvajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Odgovarajući na pitanja novinara Izetbegović je rekao da je Nikolićeva poseta prvi put odložena zbog loše atmosfere posle napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, a da u aprilu Nikolić nije mogao da dođe.

“Imaćemo posetu već na jesen”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, u prethodna dva dana bila je veoma dobra atmosfera, sa zrelim diskusijama i razumnim polemikama.

“Ja sa Nikolićem imam lično veoma dobre odnose i to može pomoći da se razlike u gledanju dve zemlje prevaziđu. Očekujem da se odazove i dođe u zavničnu posetu BiH“, rekao je Izetbegović.

Na odvojenoj konferenciji za medije Nikolić je istakao da je uvek voljan da dođe u BiH, da s tim nema problem, i da bi došao i prošli put da je mogla da mu bude obezbeđena bezbednost.

Na to ne možete da se oglušite, iako znate da mi dlaka s glave ne bi falila. Naš lični kontakt je izvanredan i dogovorili smo na jesen zvanicncu posetu BiH“, rekao je Nikolić i naglasio da se tome unapred raduje.

Predsednik Srbije je dodao da se nada da se nigde u svetu, a ne samo kod nas, neće dogoditi da bude incidenata kada u posetu dođe zvaničnik susedne države, podsećajući na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine.

On nije bio običan gost, već je došao na obeležavanje jednog zločina koji je težak i za srpski narod. Bošnjaci jesu žrtve, ali Srbi su počinili zločin. Trebala je hrabrost da se dođe na to, ali Vučić nije očekivao da mu treba i ljudska hrabrost da se bori sa ekstremistima“, rekao je Nikolić.

On je rekao da će sigurno doći, a da je na Predsedništvu BiH da odluči da li poziv ostaje ili ne, odnosno da li može da mu garantuje bezebednost.

Svima nama se ništa ružno nije desilo, i žašto bi postojala mogućnost da se meni nešto dogodi“, rekao je Nikolić i zaključio da poseta može da bude znak da je između Srbije i BiH „sve u redu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: