Turska ukida vize za zemlje EU

Turska je pristala da ukine vize za sve građane EU čime je prevaziđena jedna od poslednjih prepreka za ukidanje viza turskim građanima koji žele da putuju u EU.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

17:38

Turska ukida vize za zemlje EU
Foto: GettyImages

Kako se navodi, ta odluka se odnosi i na kiparske Grke.

Turska vlada je kasno sinoć usvojila odluku o ukidanju viza za svih 28 članica EU, onog trenutka kada Evropa uvede liberelizaciju viznog režma s Turskom, objavio je turski Službeni glasnik.

Premda će se ukidanje viza odnositi na kiparske Grke, turski zvaničnici tvrde da to neće značiti priznanje Kipra od Turske, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je vizna liberalizacija s Turskom, muslimanskom zemljom od 79 miliona stanovnika, jedno od spornih pitanja među članicama EU, ali da Brisel nastoji da pogura to pitanje kako bi održao dogovor o migrantima, prema kome će Turska u zamenu za viznu liberalizaciju i još neke ustupke primati nazad migrante koji s njenih obala stignu u Grčku.

"Ovom uredbom Turska je ispunila još jedan značajan preduslov za viznu liberalizaciju", saopštila je portparolka Evropske komisije Margaritas Šinas na redovnom sastanku s novinarima u Briselu.

Podsećamo, Evropska komisija daće uslovnu dozvolu Turskoj za kretanje u Šengenskoj zoni bez viza, javio je ranije tokom dana BBC.

Osim toga, vlada Kipra je upozorila u ponedeljak da Turska mora ispuniti sve uslove da bi EU ukinula vize za putovanja njenih državljana na teritoriju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: