Deo izložbe o mučenicima i napadači iz Pariza i Brisela

Grupa umetnika u Danskoj organizuje izložbu o "mučenicima" tokom istorije u okviru koje namerava da predstavi terorističke napadače iz Brisela i Pariza.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2016.

19:04

Deo izložbe o mučenicima i napadači iz Pariza i Brisela
Foto: Thinkstock

Reč je o braći Ibrahimu i Halidu el-Bakrauiju koji su aktivirali bombe u Briselu 22. marta i Fuedu Mohamed-Agadu koji se razneo u Bataklanu u Parizu 14. novembra.

Instalacija će imati izgled muzeja i koristiće slike "mučenika", replike njihovih stvari uz objašnjenje ko su oni, prenosi AFP.

Bombaši samoubice biće prikazani pored istorijskih ličnosti za koje se veruje da su umrli za svoja uverenja, poput francuske heroine Jovanke Orleanke i grčkog filozofa Sokrata, rekla je Ida Grarup Nilsen iz umetničkog udruženja Drugo oko tigra.

"Kustos će pričati o Fuedu Mohamed-Agadu i događajima u Bataklanu uz prateće zvuke i osvetljenje", rekla je ona za AFP.

Priča će, kako je navela, biti pričana "više iz njegovog ugla".

Za braću al-Bakraui nije predviđena priča kustosa, ali će njihove fotografije i replike stvari, među kojima je i crna kožna rukavica koju je Ibrahim nosio kad je aktivirao bombu, biti prikazane na ekranu.

Planirano je da izložba traje od 26. maja do 10. juna na lokaciji koju koristi pozorišna grupa čiji umetnički direktor Kristijan Lolik je izazvao kontroverze 2012. godine zbog izvođenja predstave zasnovana na manifestu norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika.

"Naša izložba ima za cilj da se termin mučenik opiše iz što je moguće više različitih uglova tokom istorije", rekla je Nilsen i dodala da je svako heroj svoje priče.

Član vladajuće danske partije Diego Gugljota prijavio je policiji događaj i njegove organizatore zbog "ohrabrivanja terora".

Prikazivanje međunarodnih terorista kao heroja moglo bi da natera neke ljude da preduzmu poslednji korak i pridruže se terorističke organizacije, napisao je on na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: