Poglavlje 24 se otvara, Hrvatska blokira 23

Radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Izvor: Beta, RTS

Petak, 08.04.2016.

17:03

Poglavlje 24 se otvara, Hrvatska blokira 23
Foto: Thinkstock

Postignuta je saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju", rekla je Miščevićeva.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba". Podsetila je da su sve ostale države članice EU saglasne da je ono što smo uradili u akcionim planovima i predstavili kao elemente za otvaranje poglavlja 23 apsolutno u saglasju s planovima EU.

"Nismo načisto ni šta se traži u ovom trenutku, ali znamo da od ovoga više zaista ne može da se uradi", rekla je Miščevićeva.

Ona je, međutim, naglasila da još nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

"Mi očekujemo da će to biti, još ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja", rekla je Miščevićeva.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je ranije da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna.

Hrvatska je neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju s Haškim sudom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije.

Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: