"EU da interveniše u slučaju Savčenko"

Tri dobitnika Nobelove nagrade zatražila su od EU da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi ukrajinskog pilota Nađu Savčenko koja štrajkuje glađu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2016.

21:10

Foto: Gettyimages

Oni su to zatražili u otvorenom pismu koje je potpisalo 5.000 ljudi.

Tridesetčetvorogodišnja pripadnica ukrajinskih vazduhoplovnih snaga optužena je za smrt dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine, a suđenje joj je iznenada odloženo u četvrtak.

Njoj preti kazna od 23 godine zatvora.

Savčenko je stupila je u štrajk glađu i žeđu posle naglog odlaganja suđenja, čime je sprečena da iznese svoju završnu reč.

Stotine demonstranata protestovale su juče ispred ruske ambasade u Kijevu, tražeći oslobađanje Nađe Savčenko, a neki su bacali jaja, lomili stakla i cepali rusku zastavu.

Prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Beloruskinja Svetlana Aleksijevič i dvoje njenih prethodnika, Austrijanka Elfride Jelinek i Litvanac Tomas Venclova, potpisali su otvoreno pismo "onima koji vladaju Evropom", u kojem su istakli da je, osim života nađe Savčenko, u igri i kredibilitet Evrope.

"Naša sposobnost da joj spasemo život dokazaće efikasnost međunarodne diplomatije, a naši napori poštovanje evropskih vrednosti", navodi se u pismu objavljenom juče na internetu, koje je jutros potpisalo 5.000 ljudi.

Nađa Savčenko je "kidnapovana i zatočena u Rusiji već 20 meseci", dodaje se u pismu.

Potpisnici navode da su ruske vlasti izvrgli ruglu ljudska prava, međunarodno pravo i sopstveni ustav i pokazale da ne poštuju međunarodnu zajednicu i Sporazum iz Minska, zaključen u ciju okončanja sukoba između vlasti u Kijevu Ukrajine i proruskih separatista.

Nađa Savčenko negira da je umešana u smrt ruskih novinara i optužuje proruske separatiste na istoku Ukrajine da su je uhapsili na teritoriji Ukrajine i predali ruskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: